Driekwart Limburgse parochies staat rood

Leestijd: 2 minuten
-ROERMOND- (ADN/L1/BISDOM) Driekwart van de parochies in het Bisdom Roermond schrijft rode cijfers. Dat blijkt volgens het Bisdom Roermond uit de financiële verslagen over het jaar 2019 van de 250 parochies die de provincie telt.

“Tot tien jaar geleden hadden de parochies de inkomsten redelijk op peil en stegen ze hier en daar zelfs nog weleens”, zegt de woordvoerder Matheu Bemelmans van het Bisdom tegen omroep L1. “De laatste jaren zien wij dat slechts een kwart van de parochies het jaar in de plus afsluit.” De inkomstendaling zet volgens de woordvoerder gestaag door.

Parochiebijdrage
De tijden veranderen en de kosten voor levensonderhoud zijn de laatste jaren drastisch gestegen, dat zorgt onder andere voor een terugval in de gezinsbijdrage, die steeds minder mensen overmaken naar hun parochie. Doop en huwelijksvieringen brengen nauwelijks nog geld op, en ook aan uitvaarten houden parochies steeds minder over. “Steeds meer mensen kiezen voor een crematie, met als gevolg dat kerken inkomsten van grafrechten mislopen”, vult Bemelmans als belangrijke oorzaak aan.

Coronacrisis
De coronacrisis doet er nog een schepje bovenop. Minder kerkgangers betekent ook minder collecte-inkomsten. Opmerkelijk is de kaarsenverkoop in de Onze Lieve Vrouwe-basiliek in Maastricht: daar is de verkoop van kaarsen vanwege corona heel sterk teruggelopen, terwijl de kaarsenverkoop elders in den lande juist lijkt te zijn gestegen. Opmerkelijk veel niet-kerkgangers weten in tijden van nood de kerk te vinden, om er een kaarsje op te steken. De Basiliek trekt jaarlijks veel toeristen, maar door Corona blijven die weg en met hen de (kaarsen)-inkomsten.

Vaste lasten lopen door, ook in Coronatijden

De kosten voor de parochies lopen wel gewoon door.  “Sommige parochies hebben naast vrijwilligers ook mensen in dienst. Tot wel tien medewerkers”, aldus Bemelmans.  Door de uitbraak van het coronavirus kunnen werkgevers,  dus ook parochies, aanspraak maken op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid. Deze NOW-regeling is voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Helaas kunnen parochies er maar gedeeltelijk gebruik van maken. “Priesters, diakens, pastoraal werkers, vallen niet onder de regeling”, aldus Bemelmans.

Ingrijpende reorganisatie Bisdom
Tien maanden geleden kondigde het Bisdom een reorganisatie aan. Behalve een ontslagronde onder het personeel, komt het erop neer dat het bisdom een aantal taken overhevelt naar de parochies, maar of die parochies nog bestaan, nu er een tweede pandemie aan lijkt te komen, is onzeker.

 

 

Geef een reactie op dit artikel