Dringende oproep voor vrede van Paus Franciscus

Leestijd: 3 minuten

Maandag 31 maart 2025 – 05:58 uur – Bron: Redactie Kerk/VN/RAI – Beeld: MB

-Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft de leiders van Zuid-Soedan opgeroepen om “de spanningen in het land te verminderen” en deel te nemen aan een “constructieve dialoog”. Ook riep hij op tot vrede in Soedan, Oekraïne, het Midden-Oosten, de Democratische Republiek Congo en Myanmar in zijn zondag middaggebed.

Volgens de Vaticaanse perskamer zei de Paus dat hij de situatie in Zuid-Soedan “met bezorgdheid” volgt. Hij drong opnieuw “met heel zijn hart” aan op stabilisatie in Zuid-Soedan. “Wij moeten onze verschillen opzijzetten en met moed en verantwoordelijkheid om tafel gaan en een constructieve dialoog aangaan. Alleen zo zal het mogelijk zijn om het lijden van het geliefde Zuid-Soedanese volk te verlichten en een toekomst van vrede en stabiliteit op te bouwen,” aldus de Paus.

In zijn boodschap bij het zondaggebed richt Franciscus zich op Zuid-Soedan, Soedan, het Midden-Oosten, Congo en Myanmar

De angst voor een nieuwe burgeroorlog groeit in Zuid-Soedan nadat vicepresident Riek Machar, een rivaal van president Salva Kiir, deze week in Juba werd gearresteerd. Het conflict tussen de aanhangers van de twee politici, die al sinds het ontstaan ​​van de jonge staat om de macht strijden, wordt daardoor explosief.

Ondertussen proberen vertegenwoordigers van de kerk in het land de situatie te de-escaleren. Zo werd er melding gemaakt van een ontmoeting tussen een delegatie van religieuze vertegenwoordigers en president Kiir, waarbij hij verzekerde dat hij een nieuwe oorlog wil voorkomen. Paus Franciscus is al jaren zeer actief in het bevorderen van de dialoog in Zuid-Soedan.

Vrede en humanitaire hulp voor Soedan

Paus Franciscus richtte zich in zijn boodschap ook tot het buurland Soedan. Daar “blijft de oorlog onschuldige slachtoffers eisen”, schrijft de Paus, die ook opriep tot vrede in Soedan: “Ik dring er bij de partijen in het conflict op aan om prioriteit te geven aan de bescherming van de levens van de burgerbevolking en ik hoop dat er zo snel mogelijk nieuwe onderhandelingen zullen beginnen die een blijvende oplossing voor de crisis mogelijk maken. De internationale gemeenschap moet haar inspanningen verdubbelen om deze vreselijke humanitaire catastrofe aan te pakken.”

Ook in Soedan woedt een machtsstrijd, die volgens de VN de grootste humanitaire ramp ter wereld heeft veroorzaakt. 12,9 miljoen mensen zijn ontheemd en bijna 25 miljoen mensen – ongeveer de helft van de bevolking – lijden aan acute honger. De RSF-militie, die onlangs gedeeltelijk door het leger is teruggedrongen, bekleedt nog steeds belangrijke posities in het westen van het land.

Oekraïne, Midden-Oosten, Congo en Myanmar

Franciscus riep opnieuw op tot gebed voor Oekraïne, het Midden-Oosten, de Democratische Republiek Congo en Myanmar: “Laten wij vertrouwen op de genade van God de Vader en blijven bidden voor vrede: in het gekwelde Oekraïne, Palestina, Israël, Libanon, de Democratische Republiek Congo en Myanmar, dat ook zo zwaar lijdt onder de aardbeving.” Naar aanleiding van de aardbeving in Myanmar had Franciscus vrijdag al zijn medeleven betuigd aan de getroffenen in het Aziatische land.

Paus verwelkomt grensakkoord

In zijn toespraak van zondag verwelkomde Paus Franciscus ook het huidige grensakkoord tussen Kirgizië en Tadzjikistan. Met de recente overeenkomst is een decennialang conflict in Centraal-Azië opgelost. Op 13 maart ratificeerden beide landen een overeenkomst over de lang betwiste grens. Er werd al maanden onderhandeld. In zijn tekst voor het middaggebed van deze zondag prees de Paus de overeenkomst als een “uitstekende diplomatieke prestatie” en beschreef hij het als goed nieuws: “Godzijdank zijn er ook positieve feiten.” Hij moedigde beide landen aan om ‘op deze weg door te gaan’.

De overeenkomst zal waarschijnlijk een oplossing bieden voor het decennialange conflict tussen Kirgizië en Tadzjikistan over hun gemeenschappelijke grens. De onduidelijke grensafbakening heeft in het verleden regelmatig tot spanningen en zelfs gewapende conflicten geleid. De achtergrond waren de conflicterende territoriale claims in het grensgebied. De wortels van het conflict gaan terug tot de tijd van de ineenstorting van de Sovjet-Unie en de onafhankelijkheid van de twee voormalige Sovjetrepublieken.