Nu is de kans om het te doen
De bisschop erkent dat er nu een stevig fundament ligt om op voort te bouwen, het wachten is nu op het verdere ontwikkelings- en opbouwwerk en op Rome. De Duitse resultaten moeten volgens hem ook dringend worden opgenomen in de dialoog met de universele kerk en met Rome. “Maar nu is de kans om het te doen”, zegt Bode, verwijzend naar het wereldwijde Synodale proces dat Paus Franciscus eind vorig jaar opende. “Deze kans is historisch en mogen wij niet laten lopen.”
De voorzitster van de Raad van Katholieken in het bisdom Osnabrück (pal over de Nederlandse grens) is het eens met deze positieve balans van haar bisschop. “Met deze Algemene Vergadering werden belangrijke ‘bakens’ gezet”, schrijft Katharina Abeln in een andere blogpost. “Wij hebben nu de tools om verder te gaan op de Synodale weg.” Het zal zeker lang duren en zal niet aan ieders verwachtingen voldoen. Maar voor haar is het een manier “die de kerk naar de toekomst kan brengen”.
Toekomst van de kerk
Op de Synodale vergaderingen spreken Duitse bisschoppen en lekenvertegenwoordigers sinds 2019 over de toekomst van de Katholieke kerk in Duitsland. Bode en Abeln behoren tot de meer dan 200 leden van de Synodale Vergadering, die van donderdag tot en met zaterdag in Frankfurt-am-Main bijeenkwam. Een meerderheid van hen had zich uitgesproken voor ingrijpende veranderingen in de kerk. Er wordt onder meer een moderne seksuele moraal geëist, waaronder een herijking van homoseksualiteit, de openstelling van het priesterschap voor vrouwen, een versoepeling van de celibataire verplichting voor priesters en een andere omgang met macht. De meeste van deze punten mogen dan favoriet zijn bij de doorsnee Duitse Katholiek, zij kunnen echter alleen worden veranderd met toestemming van Rome.
Nederland
In Nederland is de Synode afgelopen najaar gestart met korte gespreksrondes, waarvan verslag is uitgebracht aan de bisschoppen. Luxemburg heeft besloten helemaal geen Synode te houden. Als wereldwijd de Synode achter de rug is, zal het de Paus zijn die eventuele wijzigingen kan doorvoeren, of niet. Dat is geen sinecure. Radicale veranderingen kunnen leiden tot een schisma in de kerk en geen verandering tot nog meer kerkverlatingen.