-Essen- De Nederlandse bisschoppenconferentie wil aan de slag met ‘missionaire parochies’. Onder aanvoering van ‘leiders’ , a la Emile Ratelband moeten de vertrokken gelovigen weer terug in de kerk worden gebracht, alsof er al geen megatekort aan vrijwilligers in de kerk is.
Vlak over de Nederlandse grens, in het Duitse Essen, resideert bisschop Franz-Josef Overbeck. Hij kiest liever voor Duitse gründlichkeit en nuchterheid en relativeert liever de kerkverlatingen. “Wij hoeven niet iedereen te evangeliseren of bekeerlingen te winnen voor een specifieke vorm van kerkelijk leven”, schrijft Overbeck in een brief aan alle parochies in zijn bisdom.
Mensen zijn en blijven vrije wezens, die zelf prima in staat zijn keuzes te maken, zegt Overbeck. “God zal manieren vinden om zelfs degenen die niet in Hem kunnen of willen geloven op een goed pad te leiden.” De bisschop zelf beweert veel mensen te kennen die op hun eigen wijze zonder God of kerk leven. “Zij hebben geen religie nodig, laat staan een kerk.” Toch zijn deze mensen blij en tevreden: ‘Zij leiden vaak een vol en gelukkig leven, en dat betekent zeker niet dat het egoïstische mensen zijn.’
Pas je aan de tijd aan
Als je mensen enthousiast wilt maken voor het geloof en de kerk van vandaag, heb je antwoorden nodig die zijn aangepast aan deze tijd, stelt Overbeck. “Ik ben ervan overtuigd dat ons pad als kerk vandaag anders moet zijn dan dat van vroeger.” Mensen die vandaag de dag God zoeken, bepalen hun relatie met Hem en met religie vrijer en onafhankelijker dan voorgaande generaties. Daarom zijn een nieuwe taal en een nieuwe manier van geloofsleven nodig.
Overbeck dringt er bij gelovigen in het Ruhrgebied op aan om niet op een arrogante manier of dwingend te gaan ‘evangeliseren’, maar open te staan voor dialoog met hun ongelovige medeburgers: ‘Welke alternatieven heb je gevonden die je steun en begeleiding bieden in je leven? Wat zouden ze van ons willen? Misschien zullen christenen door deze uitwisseling aspecten ontdekken waarmee zij ook zichzelf verrijken.