-Keulen- Deze week deed de Duitse Justitie een inval in woning- en kantoren van de Keulse Kardinaal Woelki. Toen Woelki zelf de poort van zijn verblijf opende, stonden niet alleen een dertigtal politiemensen voor de deur, maar ook het journaille.Lees verder onder de reclame>
“Wat ons stoort is niet de huiszoeking, maar dat de informatie en datum/tijdstip blijkbaar gelekt zijn naar de media.” Dat zegt Björn Gercke, de advocaat van de Keulse Kardinaal Rainer Maria Woelki, tegen Dagblad ‘Die Zeit.
Strafklacht
Volgens de advocaat stond een menigte journalisten stond al voor de deur van de Aartsbisschop te wachten nog voordat de politie een half uur later arriveerde. “Daarom zal ik in naam van Kardinaal Woelki een strafklacht indienen tegen onbekenden wegens schending van het ambtsgeheim”, hoewel Gercke er niet van uitgaat dat het Openbaar Ministerie deze informatie heeft gelekt. Gercke vermoedt eerder dat het lek zat bij de dertig politieagenten die betrokken waren bij de inval.
Onnodig
Gercke benadrukt ook dat de huiszoeking “onnodig” was geweest, “omdat wij alles wat het Openbaar Ministerie nodig had vrijwillig zouden hebben overhandigd”. Hij wijst erop dat een dergelijke huiszoeking in de ogen van leken altijd ook “een vooroordeel” met zich meebrengt, hoewel dergelijke onderzoeken zowel belastend als ontlastend kunnen zijn.
Gercke is er van overtuigd “dat het Openbaar Ministerie de zaak weer gaat sluiten” en dat Woelki “niet zal worden veroordeeld voor meineed”. Volgens de advocaat is het aannemelijk dat een Aartsbisschop, gezien de talloze documenten die hij dagelijks ondertekent, zelfs een explosief document, niet echt leest.
Dagblad ‘Die Zeit’ schrijft in een commentaar: “Als er één ding zeker is in Keulen, dan is het dit: Woelki’s adviseurs zijn de zes-cijferige jaarsalarissen die zij kosten niet waard.