Marx: “De Kerk moet de moed hebben, verschillend en veelkleurig te zijn.”
-MÜNCHEN- (KNA) Kardinaal Reinhard Marx heeft in de Duitse media klip-en-klaar duidelijk gemaakt dat de RK-Kerk Duitsland zich niet zal afscheiden van de Paus, deze verdenking dook de laatste tijd steeds vaker op in de pers en bij buitenlandse Kardinalen. “Wij blijven trouw aan de Paus”zo Marx.
De Kerk is “een vlechtwerk van lokale en wereldkerk”, benadrukte de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) in Rome. “Ik sta perplex, wanneer sommigen in de context van onze geplande ‘Synodale weg’ menen, de Kerk in Duitsland wil zich afscheiden van Rome. “Ik als Kardinaal zeg klip-en-klaar dat wij ons niet afscheiden van de Heilige Vader”, zo Marx. “De eenheid met de Paus hoort tot de basis van het Katholieke geloof, daar twijfelt niemand aan”.
“Men moet de Amazone-Synode niet misbruiken voor onze eigen (Duitse red.) aangelegenheden”. Maar men moet wel bedenken dat de uitkomsten van de Amazone-synode ook hun uitwerking zullen hebben op Kerken in andere delen van de wereld. De Kerk moet de moed hebben, verschillend en ‘veelkleurig’ te zijn.
“Uitgangspunt is niet: Wanneer schaffen wij eindelijk het Celibaat af?”
Op vragen rond de getrouwde Priester zei Marx: “Waar het om draait bij de Synode is de Eucharistie, niet het Celibaat. “Als mensen niet in staat zijn, de Eucharistie te vieren, dan is dat een appèl”, de Kerk heeft op dit punt een brengschuld”. Marx zei dat hij tijdens de Synode in deze kwestie de stem van de Bisschoppen uit het Amazonegebied wil horen. “Uitgangspunt is niet: Wanneer schaffen wij eindelijk het Celibaat af?”, aldus de Kardinaal.
Ten aanzien van de financiële crisis in het Vaticaan zei Marx, die ook Prefect van de Vaticaanse Economische Raad is, dat hij het probleem op de kaart heeft gezet tijdens een treffen met andere Curieleden, drie weken geleden, en daarbij verwezen naar een schrijven van de Paus. Marx sprak van een gefaseerde afbouw van de tekorten in de komende twee jaar. Het Vaticaanse ministerie van Economische Zaken zal concreet maatregelen nemen en waar nodig interveniëren om zo de kosten te reduceren.
De Amazone-Synode kan volgens Marx ook tot een globaal bewustzijn ten aanzien van de klimaatpolitiek bijdragen. De Katholieke Kerk mag na haar initiatieven bij de klimaattop in Parijs 2015 en de conferentie van Katowice 2018 “niet moedeloos worden”, aldus de DBK-voorzitter. Het gaat om het “zorg dragen voor het huis van de Schepping” te versterken. Wij kunnen niet verder onder het motto “Wij verdedigen een kamer, terwijl het huis in brand staat”, zo Marx, die ook lid is van de Raad van Kardinalen voor de Curiehervorming.
Foto: wiki