Duitsers vertrouwen wellicht op God, maar niet meer op hun kerken

Leestijd: 2 minuten

Maandag 23 december 2024 – 06:05 uur – Bron: Redactie Kerk/RTL/NTV – Beeld: MB

-Frankfurt- Met Kerst zitten de kerken vol, maar hoe staat het met het vertrouwen in de kerken. Het antwoord is schokkend. Al is er positief nieuws aan het katholieke front.

‘Slechts’ 27% van de Duitsers vertrouwt de protestantse kerk (EKD) nog. Dat zal voor de EKD reden tot zorg zijn, maar zij kunnen zich troosten, want het kan nog beroerder: de rooms-katholieke kerk scoort nog maar 11 %. Het vertrouwen in de Paus daalt met één punt naar 16%, een fors verlies vergeleken met de 60% in 2016.

De relatie tussen Duitsers en de kerken is vernietigend. Voor de protestanten hebben de cijfers er echter nog nooit zo somber uitgezien. Dat blijkt uit de trendbarometer die het Forsa Instituut vandaag publiceerde in opdracht van de commerciële omroepen: RTL en NTV.

Terwijl in 2005 nog 42% van de Duitsers de protestantse kerk vertrouwde en in 2017 48%, is dit cijfer nu gedaald tot 27%. Het vorige dieptepunt was 28% in 2022. De protestantse kerk is onlangs onder vuur komen te liggen vanwege haar aarzelende aanpak van gevallen van misbruik.

Het vertrouwen in de rooms-katholieke kerk ligt nog lager, maar de teruggang is tot stilstand gekomen en op een laag niveau gestabiliseerd. Het vertrouwenscijfer is zelfs licht gestegen ten opzichte van het vorige dieptepunt vorig jaar, van 10% naar 11%.

Paus

De reputatie van Paus Franciscus bedraagt ​​momenteel 16%, één punt minder dan vorig jaar, maar nog steeds 5% hoger dan dat van zijn katholieke kerk. Franciscus heeft echter grotendeels het vertrouwen verloren dat hij ooit genoot. In 2016 sprak 60% van de Duitsers zijn vertrouwen in hem uit.

Met 36% vertrouwen is de reputatie van de Centrale Raad voor de Joden relatief hoog. De waarde is echter met vijf procentpunten gedaald ten opzichte van 2022 – mogelijk een neveneffect van de kritiek op Israëls optreden in Gaza.

Islam

Het vertrouwen in de islam blijft het laagst: slechts zes procent vertrouwt deze religie, die, in tegenstelling tot de kerken en de Centrale Raad voor de Joden in Duitsland, niet als een landelijke religieuze instelling is georganiseerd.

Het vertrouwen in de islam blijft het laagst: slechts 6 procent vertrouwt dit ideologische instituut. De verschillen zijn merkbaar onder 18- tot 29-jarigen, voor wie migratie waarschijnlijk een grotere rol zal spelen: zij vertrouwen nu meer op de islam (16 procent) dan op de Paus (13 procent) en de katholieke kerk (11 procent).

 

Geef een reactie op dit artikel