Het aantal kerkuittredingen is in zowel de Rooms-Katholieke als de Protestantse kerk in Duitsland nog nooit zo hoog geweest als heden-ten-dage. In de Duitse Rooms-Katholieke kerk hebben in 2021 maar liefst 360.000 mensen zich uit laten schrijven. Tegelijkertijd zijn de inkomsten voor de beide volkskerken hoger dan ooit tevoren: 12,7 miljard Euro. Van dat bedrag gaat 6,7 miljard naar de 27 diocesen in Duitsland. Bijna 6 miljard gaat naar de Duitse Protestantse kerk (EKD).
Onder de ondervraagde Duitse protestanten zijn 65 procent voor afschaffing van de kerkbelasting. Onder de niet gelovigen is 71 procent voorstander.
Alternatieve vormen
In een eerste reactie laat een woordvoerder van de RK-kerk weten dat de kerk zal moeten nadenken over alternatieve vormen van financiering, maar een afschaffing per direct lijkt financieel en organisatorisch onmogelijk.
Nieuw belastingsysteem
Op de vraag of de ondervraagden voorstander zijn van een nieuw belastingsysteem, waarbij een deel van het inkomen wordt ingehouden voor een zelf te kiezen goed doel, (bijvoorbeeld kerk, hulporganisatie, milieu of mensenrechten), reageert 55 procent positief.
Een van de belangrijkste redenen voor afschaffing is bij veel ondervraagden de hoge kosten van levensonderhoud. Ook Duitsland kent hoge energie- en levensmiddelenprijzen en sterk gestegen huren. Dat, in combinatie met het feit dat men de kerk nauwelijks nog bezoekt brengt velen ertoe uit te treden, daarmee vervalt dan ook de kerkbelasting.