Maria 2.0-beweging slaat stellingen op kerkdeuren in 22 Bisdommen en meer dan 1.000 kerkgebouwen
Protestgroepen uit minstens 22 van de 27 Duitse Bisdommen namen de afgelopen dagen deel aan de actie. De zeven stellingen werden, naar het voorbeeld van Luther, aan meer dan 1.000 kathedraal- en kerkdeuren opgehangen. Tot dusver is er nog geen reactie op ontvangen, met uitzondering van de Bisdommen Bamberg, Dresden-Meiÿen, Erfurt, Görlitz en Magdeburg. Overigens heeft Luther nooit stellingen aan kerkdeuren geslagen. Het in een brief aan Aartsbisschop Albrecht van Brandenburg opstellen van zijn academische stellingen tegen de handel in aflaten, op 31 oktober 1517, was het symbolische begin van het protestantisme. In 1521 werd Luther door Paus Leo X geëxcommuniceerd. Lees verder onder de foto>
In de zeven stellingen bekritiseert de beweging onder meer flagrante misstanden in de Katholieke kerk en noemt daarin, klerikalisme en machtsmisbruik, evenals het omgaan met sexueel geweld en het verdoezelen ervan. Meer specifiek eist de beweging Maria 2.0 onder meer een eigentijdse omgang met mannen en vrouwen in de kerk, met toegang voor alle geslachten tot alle ambten, evenals openheid, vervolging en bestrijding van de oorzaken van seksueel geweld. Het initiatief wil ook de afschaffing van het verplichte celibaat en een nieuwe eigentijdse Katholieke seksuele moraal.
Bovendien keren de stellingen zich tegen pracht- en praal, dubieuze financiële transacties en persoonlijke verrijking van kerkleiders. Dit zou het vertrouwen diep hebben geschokt bij Duitse Katholieken. De kerk moet het haar toevertrouwde vermogen verantwoord en duurzaam beheren volgens Christelijke principes. De datum van de actie werd gekozen met het oog op de plenaire voorjaarsvergadering van de Duitse Bisschoppenconferentie, die tot gisteren plaats had (per videoverbindingen wegens de pandemie). Het behandelt onder meer ook hervormingen en het omgaan met misbruik.
De nieuw gekozen secretaris-generaal van de Bisschoppenconferentie is voor het eerst in de geschiedenis een vrouw, Beate Gilles. Zij heeft ondertussen aangekondigd dat bepaalde veranderingswensen nu al in de praktijk uitvoerbaar zijn in de Katholieke kerk. “Maria 2.0 bestaat uit vrouwen die actief betrokken zijn bij onze parochies en die in het hart van de kerk staan. Onder hun hervormingseisen zijn onderwerpen waar nu al een goede samenwerking mogelijk is, maar ook punten waar wij eerlijk moeten zeggen: wij komen hier momenteel niet verder, maar dat betekent niet dat deze eisen niet besproken mogen worden”, voegt de theologe er aan toe, die dinsdag werd gekozen en op 1 juli met haar werkzaamheden begint.
Aggiornamento
De actiegroep Maria 2.0 is een snel groeiende beweging van Duitse Katholieke vrouwen welke zich inzet voor veranderingen in de Rooms-Katholieke kerk. Men streeft naar een ‘aggiornamento’ (het bij de tijd brengen van de kerk), zoals gelijke rechten en ambten voor mannen en vrouwen, afschaffing van het celibaat, inspraak- en transparantie en het welkom heten van LHBT’ers. Ook binnen de geestelijkheid, van Priesters tot Bisschoppen kan de beweging op behoorlijk wat sympathie rekenen.
De beweging kent inmiddels ook een tegenbeweging, genaamd ‘Maria 1.0‘, een beweging van behoudende Katholieke vrouwen die vrijwel alle eisen van ‘Maria 2.0’ resoluut afwijst. Deze tegenbeweging werd opgericht door de lerares Godsdienstonderricht Johanna Stöhr. Haar actiegroep kent weinig succes, het lukt haar nauwelijks Duitse Katholieke vrouwen te mobiliseren. Ook het enthousiasme voor haar tegenbeweging binnen de kerkleiding is beperkt.
Ook dit bericht las U weer gratis, zoals al onze nieuwsberichten. Kan ik MariaBode steunen? Ja met Uw gebed, daar zij wij U zeer erkentelijk voor. En financieel steunen? Liever NIET. Wij zijn financieel volledig onafhankelijk en hebben een grote, groeiende schare adverteerders die ons werk mogelijk maken. Maar als U geld overheeft denk dan aan Uw eigen parochie, die kan in Coronatijd wel wat hulp gebruiken. Dank U !