Duitsland zal de kerkbelasting handhaven

Leestijd: 2 minuten

Woensdag 16 april 2025 – 12:12 uur – Bron: Redactie Kerk/ARD/KNA- – Beeld: MB

-Bonn- De kabinetsformatie in Duitsland is in volle gang. De Christendemocratische combinatie CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD, lijken op alle belangrijke punten een accoord te hebben. De algehele verwachting is dan ook dat zij samen, in mei, een nieuw kabinet zullen presenteren.

Er zullen geen grote politieke wijzigingen komen. Het systeem waarmee kerken in Duitsland overheidsfinanciering ontvangen, blijft hetzelfde. Lars Castellucci, woordvoerder religie van de SPD, zei  tegen omroep Deutschlandfunk: “Op dit moment is de gaande discussie over de overheidsuitkeringen aan de beide volkskerken klaar. Het blijft allemaal zoals het was.”

 De deelstaten hebben het voorstel van de coalitieregering tot afschaffing ervan unaniem verworpen. “Wij zitten vast,” zei hij. In het coalitieakkoord dat de Unie en de SPD hebben opgesteld, wordt met geen woord gerept over de jaarlijkse staatssteun voor kerken, noch over de mogelijke afschaffing daarvan.

“Het lijkt mij zinloos om de komende jaren opnieuw de deelstaten te benaderen”, aldus Castellucci. Hij vindt het echter belangrijk om de discussie gaande te houden. Tegen 2060 zullen ongeveer 40.000 katholieke en protestantse kerkgebouwen verkocht moeten worden als gevolg van de daling van het aantal kerkbezoekers. De SPD-politicus beschouwt dit als een “verlies voor het algemeen belang”. Dit roept de vraag op of er straks commercie in de kerkgebouwen komt, of dat gemeenschappelijke ruimtes behouden blijven voor de bevolking. Castellucci stelde voor dat de staat een deel van de gebouwen zou kunnen overnemen als compensatie voor staatsdiensten en zo de kerk zou ontlasten.

Staatsuitkeringen gedurende ongeveer 200 jaar

Veel bisdommen en regionale protestantse kerken ontvangen jaarlijks geld van de deelstaten. De meeste van deze zogenaamde staatsuitkeringen dateren uit 1803, toen talrijke kerkelijke eigendommen werden onteigend en genationaliseerd. De uitkeringen van de overheid zijn vergelijkbaar met een schadevergoeding.

De afschaffing van deze voordelen is echter nog niet definitief. Tal van politieke partijen en burgers vinden het niet meer van deze tijd, dat zij via de loon- en inkomstenbelasting meebetalen aan de kerk. De katholieke en protestantse kerken ontvangen nog steeds jaarlijks ongeveer € 600 miljoen van de staat als compensatie voor de onteigening van kerkelijke bezit die in 1803 plaatsvond.