Duizenden gebouwen over de ganse wereld zullen rood verlicht worden voor vervolgde christenen

Leestijd: 2 minuten

Donderdag 14 november 2024 – 10.05 uur – Bron: Redactie Kerk/ACN – Beeld: Ldhank

-Rome- De Pauselijke stichting Kerk in Nood (ACN) viert van 18 tot 24 november REDWEEK (Rode Week) een week van bewustwording, informatie en gebed voor vervolgde christenen in de wereld van vandaag. Dit is een internationaal initiatief dat zich kenmerkt door de rode verlichting van duizenden gebouwen en kerken over de ganse wereld. (zie foto boven van de St Jan te ‘s Hertogenbosch)

De basiliek van de Sagrada Familia, het Christus de Verlosserbeeld in Rio de Janeiro, de Dom te Keulen, het Romeinse amfitheater van Tarragona, het Colloseum in Rome, het Westminster Parlementsgebouw in Londen en de Sacré Coeur Basiliek in Parijs en de sint Jan in ‘s Hertogenbosch, zijn enkele voorbeelden van gebouwen die rood verlicht zullen worden, om de aandacht te vestigen op de realiteit van de vervolging van christenen in deze eeuw.

Ook in Nederland en België worden parochies en bisdommen opgeroepen zich bij deze beweging aan te sluiten. Zij kunnen komende woensdag de 20e de gevels rood verlichten om zo aandacht te vragen voor en stil te staan bij christenen die vandaag de dag vervolgd worden of die vervolging niet overleefd hebben. In Nederland doen van Texel tot Maastricht inmiddels zo’n 160 kerken mee.

Meer dan 300 evenementen georganiseerd door de nationale kantoren van ACN in honderden steden zullen plaatsvinden in heel Europa en in landen als Mexico, Colombia, Chili, Canada, de Filipijnen en Australië. Wat begon als een dag van solidariteit, waarop kerken en seculiere gebouwen rood verlicht werden, is nu uitgegroeid tot een internationale beweging met gebedswakes, getuigenissen, conferenties en tentoonstellingen.

Rapport

Daarnaast zal het rapport ‘Vervolgd en vergeten’ worden gepresenteerd, een onderzoek naar de situatie van de christelijke gemeenschap in landen waar er sprake is van een gebrek aan godsdienstvrijheid en gedoopten worden bedreigd. In totaal wordt de realiteit van 18 landen geanalyseerd: Burkina Faso, Myanmar, China, India, Egypte, Eritrea, Iran, Irak, Mozambique, Nicaragua, Nigeria, Noord-Korea, Pakistan, Soedan, Syrië, Turkije en Vietnam.

De analyses van deze landen worden met recente gevallen van aanvallen op christenen vanwege hun geloof afgewisseld. Zoals het geval van Erin Sehata, een christelijke tiener uit Egypte die werd ontvoerd om gedwongen te worden te trouwen en zich tot de islam te bekeren.

Opvallend is de getuigenis van priester Ragheed Ganni, vermoord door jihadisten in Mosul (Irak) en die momenteel in het proces van zaligverklaring zit. Andere verhalen die de documentaire laat zien zijn die van vermoorde mensen en overlevenden van de jihadistische groepering Boko Haram in Nigeria, of die van de jonge christen Akash Bashir, vermoord tijdens een aanval op christenen in Pakistan. Daarnaast wordt er een stem gegeven aan de slachtoffers van de terroristische aanslagen met Pasen op twee kerken in Sri Lanka in 2019.

Als particulier kunt u natuurlijk ook een rood licht op de vensterbank plaatsen.