-Brussel- Wereldwijd kregen 766 miljoen kinderen – of 1 op de 3 – in de voorbije twee jaar te maken met extreme hittegolven. Kinderen zijn fysiek extra kwetsbaar voor hitte, en ook hun onderwijs komt in het gedrang.
Kinderrechtenorganisatie Save the Children analyseerde satellietbeelden van oppervlaktetemperaturen over de hele wereld. Onder “extreme hittegolf” worden drie opeenvolgende dagen verstaan met een temperatuur in de bovenste 1 procent van alle temperaturen die in de voorgaande 30 jaar op die locatie zijn gemeten.
Daaruit blijkt dat alleen al in juli van dit jaar 170 miljoen kinderen dergelijke hittegolven meemaakten. In totaal kregen 766 kinderen de voorbije jaren te maken met een extreme hittegolf.
Kwetsbaar
Dat is zorgwekkend, zegt de organisatie, want een kinderlichaam is minder goed in staat om de temperatuur te reguleren, waardoor kinderen kwetsbaarder zijn hitte-uitputting en hitteberoerte. Ook hun longen en immuunsysteem zijn nog in ontwikkeling, waardoor ze gevoeliger zijn voor de negatieve gezondheidseffecten van de vaak slechte luchtkwaliteit tijdens hittegolven.
Bovendien verstoort de hitte hun onderwijs, onder meer door schoolsluitingen. In april en mei van dit jaar misten meer dan 210 miljoen kinderen over de hele wereld schooldagen vanwege extreme hitte.
Ongelijk getroffen
“De omvang van deze crisis is verbijsterend”, zegt Shruti Agarwal van Save The Children. “Als bijna een derde van de kinderen ter wereld wordt blootgesteld aan hittegolven is dat niet alleen een record, maar een catastrofe. Het gaat hier niet langer om ongemak, maar om een bedreiging voor de overleving van kinderen, hun onderwijs en hun toekomst.”
Ze wijst erop dat de dat hittegolven frequenter en ernstiger worden en bovendien langer aanhouden. Kinderen die al het zwaarste leiden onder ongelijkheid en discriminatie worden vaak het hardst getroffen.
“De klimaatcrisis is niet langer een verre bedreiging”, zegt Agarwal. “Voor kinderen betekent het opgroeien op een steeds minder bewoonbaar wordende planeet. En hoewel ze het minst verantwoordelijk zijn voor de puinhoop waarin we zitten, hebben ze het meeste te verliezen. Kinderen en jongeren spreken zich al jaren uit en het is hoog tijd dat wereldleiders laten zien dat ze luisteren, door gedurfde maatregelen te nemen om hun leven en toekomst te redden.”