-Ommeren- U kunt uzelve na uw dood laten begraven of cremeren. Maar nu is er ook de mogelijkheid om te resomeren. Probleem is alleen dat de wet het nog niet toestaat.
Het eerste resomatorium van Nederland is er inmiddels en klaar voor gebruik, nu de politiek nog. Erik van Zoest opende onlangs het eerste resomatorium. Wat zijn de kansen en welke politieke partijen lobbyen tegen en waarom?
In de onderstaande video vertelt Erik van Zoest over waarom hij nu al een resomatorium heeft laten bouwen. Hoe staat het met de nieuwe uitvaartwet en wanneer verwacht Erik dat resomeren mogelijk wordt gemaakt?
Uiteraard wordt er veel gelobbyd voor resomeren in Den Haag, maar er zijn ook partijen die juist tegen zijn. Wie zijn dat en waarom willen zij niet dat resomeren wordt opgenomen in de nieuwe uitvaartwet? Waar D66 een groot voorstander is van het resomeren, daar zijn de Christelijke partijen tegen, van deels tot faliekant.
Wat zegt de Bijbel over begraven, cremeren of resomeren?
In de Bijbel is nergens een gebod tot begraven of een verbod op cremeren te vinden. Het argument dat God een begraven lichaam ‘nodig’ heeft om ons te kunnen opwekken, is alleen al om feitelijke redenen onhoudbaar: het begraven lichaam verdwijnt geheel. Van de lichamen van verreweg de meeste Heiligen uit vorige eeuwen is anno nu geen spoor meer terug te vinden. Hun lichamen hebben in de tussentijd alweer vele malen gediend als ‘stof’ voor nieuwe processen van leven. Het argument dat begraven nodig is, is ook strijdig met het geloof in Gods almacht én het is problematisch met het oog op het feit dat zeer velen, al dan niet noodgedwongen, nooit een begrafenis hebben gehad.
Crematie verboden
In Nederland was crematie tot in de twintigste eeuw verboden, maar in 1955 werd het verbod op crematie opgeheven en in 1968 werd in de Wet op de Lijkbezorging een crematie gelijkgesteld met een begrafenis. In 1960 koos slechts 3,9 procent van de Nederlanders voor crematie. Vanaf 1970 liep dat snel op: van 14 procent in 1970, via 35 procent in 1980, 44 procent in 1990 en 49 procent in 2000, naar 64,1 procent in 2018. Tegenwoordig wordt nog slechts één op de drie overledenen in Nederland begraven.
Vuur of vloeistof?
Tussen begraven en cremeren zijn duidelijke verschillen. Er is geen essentieel verschil tussen cremeren en resomeren. In beide gevallen wordt het lichaam heel snel afgebroken. Vuur is een teken van reiniging, maar ook van oordeel. Denk bijvoorbeeld aan het vuur van Gehenna, de hel. Het oplossen in een bijtende vloeistof heeft misschien een nog iets minder positieve bijklank en heeft voor sommigen zelfs iets lugubers.
Zie onderstaande video>