Emmaüsbeweging Frankrijk meldt seksueel misbruik door hun oprichter

Leestijd: 2 minuten

Vrijdag 19 juli 2024 ~09:01 uur ~ Bron: Redactie Kerk//KNA/LaCroix ~ Beeld: Sarah Chancelle

 -Toulouse- In een gisteren gepubliceerd persbericht, maakt de Emmaüsbeweging feiten openbaar die neerkomen op seksueel misbruik of seksuele intimidatie, gepleegd door Abbé Pierre tussen eind jaren 1970 en 2005.

Zeven vrouwen hebben melding gemaakt van ongewenst gedrag, sommige geclassificeerd als seksueel geweld, tegen hen gepleegd door de grondlegger van de Emmaüsbeweging (deze heeft geen relatie met “de Emmaüs-retraites”).

Abbé Pierre, die in 2007 overleed, was jarenlang één van de meest bekende en geliefde kerkelijke persoonlijkheden van Frankrijk. De onthullingen ‘sloegen in als een bom’ en trekt in Frankrijk veel media-aandacht. Binnen de organisaties Emmaus International, Emmaus France en de Abbé Pierre Foundation is de verontwaardiging groot.

Onderzoek

Een jaar geleden gaf de Emmausbeweging de groep Egaé,  expert op het gebied van geweldpreventie, de opdracht om onderzoek uit te voeren naar aanleiding van een klacht die in juni 2023 werd ontvangen. Een vrouw maakte melding van ernstige daden gepleegd door abbé Pierre eind jaren zeventig, toen zij nog minderjarig was.

De krant ‘La Croix‘, die het onderzoeksrapport kon raadplegen, maakt melding van herhaalde aanrakingen van de borsten van de jonge vrouw en ander ongepast gedrag enkele jaren later. Eind jaren tachtig vroeg hij haar om bij hem in bed te komen liggen. In 2003, een paar jaar voor zijn dood, bood de priester zijn excuses aan in het bijzijn van de vader.

Na deze eerste getuigenis kwamen dankzij het luisteren van vrijwilligers en medewerkers van Emmaüs nog zes andere getuigenissen van vermeende slachtoffers aan het licht.

Emmaus International, dat opdracht gaf voor het onderzoek door de Egaé-groep, heeft een hulplijn opgezet om nieuwe getuigenissen van slachtoffers of getuigen te verzamelen.

Gelofte van kuisheid gebroken

Volgens het dagblad, bekende abbé Pierre aan het einde van zijn leven dat hij zijn gelofte van kuisheid had gebroken. “Ik heb seksueel verlangen ervaren en de zeer zeldzame bevrediging ervan”, bekende hij in een boek dat in 2005 werd gepubliceerd door Frédéric Lenoir. Deze uitspraken veroorzaakten destijds grote opschudding en bezoedelden bij sommigen al het imago van de ‘heilige’ dat aan zijn naam werd toegevoegd, vanwege zijn werk voor de armsten.