-Emmen- De Paus wil zijn kerk graag zien als veldhospitaal. Nou hij krijgt zijn zin, in letterlijke zin nog wel. Vandaag is het Koningsdag en dat wordt gevierd in Emmen, vanaf 10.30 uur live ook op TV.
Zo’n Koningsdag is een immense en miljoenen kostende klus (kostenraming rond 2 miljoen). In de afgelopen maanden begonnen in Emmen de voorbereidingen. In de afgelopen week werden de beveiligingsmaatregelen opgeschroefd naar het hoogste niveau, er wordt rekening gehouden met acties en calamiteiten.
Zo riep een anti-monarchistische beweging op om in zwart gekleed naar het feestgebeuren te komen, om zo de afschuw over het Koningshuis uit te drukken. Ook de regionale afdeling van milieubeweging XR wil demonstreren.
Zingen
Gelukkig denkt niet iedereen er zo over. Er zijn ook actieve parochianen die op een andere manier deelnemen, zoals de in Emmen woonachtige zanger Bouke Scholtens (u weet wel van de Elvis imitaties) en volkszanger Jannes die te voet naar het evenement kan, hij woont om de hoek. Beiden zullen voor de koninklijke familie zingen.
Veiligheid
Om alles veilig te houden tot de laatste minuut, zijn honderden politie en legermensen aanwezig, in uniform en in burger. Het ganse centrum hangt vol bewakingscamera’s en het Rode Kruis staat om de 100 meter paraat voor het geval dat……en mocht het misgaan, mochten er door een aanslag of paniek tientallen gewonden vallen of meer, dan zijn er een aantal locaties gereed voor de opvang van slachtoffers. Twee daarvan staan aan het begin van de route waar de Koning en aanhang aankomen. Eén daarvan is de beeldbepalende R.K – H. Pauluskerk in het centrum van Emmen. De kerk en aanpalend parochiehuis zullen dienst doen als opvang en verzorgingslocatie van lichamelijk of geestelijk gewonden. Nu maar hopen dat het rustig blijft.
Hoe streng de veiligheidsmaatregelen zijn en hoeveel boze reacties deze oproepen bleek uit een kleine rondgang door Emmen. Bewoners langs de route van het Koninklijk gezelschap mogen niet op hun balkon staan, dat steekt veel flatbewoners, maar het kan niet anders.
Hemaxima en Jezus
Pal voor de Hema (die haar naam heeft gewijzigd in Hemaxima) zit Wim de Jonge (60) in zijn scootmobiel. Hij is een opvallende verschijning in Emmen. Aan zijn scootmobiel hangen tal van bordjes, met daarop dezelfde tekst: ‘Ik bewijs je in 1 minuut dat Jezus bestaat.’ Wim zit dagelijks in het centrum van Emmen om de blijde boodschap te verkondigen. Al een jaar of zeven is Wim in de winkelstraten van Emmen te vinden. Aan zijn hoofdsteun hangt een viertal tassen waar diverse traktaten in blijken te zitten. “Ik heb eigenlijk een spreekverbod”, zegt hij ietwat bezwerend met zijn wijsvinger in de lucht. “Als enige in Nederland. Ik mag dus geen mensen aanspreken, vandaar al die borden. Ik spreek niemand aan, mensen komen gewoon naar mij toe. De hele dag door. Tientallen per dag.” Dat kan ook niet anders, stelt hij, “want de naam van Jezus brengt alles in rep en roer. Alleen die naam al. Daar hoef ik niets voor te doen.”
Meestal, zo vertelt hij, zitten mensen eerst vanaf een van de terrasjes naar hem te kijken. Zij drinken wat en na een tijdje stappen zij dan op hem af voor een gesprekje of een belediging. Deze evangelicale broeder in den Heere stuit ook op veel weerstand. Hij is al menigmaal bedreigd. Mensen spugen zelfs op hem. Slingeren beledigingen naar zijn hoofd. Noemen hem een gevaarlijke gek en een kinderlokker. Maar het weerhoudt hem er niet van dag in dag uit zijn vaste plek weer in te nemen. Als er iemand bij mij komt voor een gesprekje, bid ik maar één ding: ‘Geest van God, vul mij met de wijsheid en antwoorden die ik nodig heb.’ Maar eerlijk is eerlijk: om te doen wat ik doe, moet je een paar eigenschappen bezitten. Je moet een gigantische vorm van ADHD hebben, ik ben ontzettend bipolair en ook nog eens autistisch. Zijn dat slechte eigenschappen? Het is maar hoe je het bekijkt.”
Met Koningsdag staat hij er niet. De kans om dan zestigduizend mensen te bekeren zal niet lukken. De katholieke burgemeester van Emmen, Eric van Oosterhout, neemt als hoofd van de organisatie en politie geen enkel risico, ook Wim mag er niet met zijn ‘evangelicale handel’ staan. “Maar goed als de koning mij een hand geeft, wens ik hem Gods zegen toe,” aldus Wim die wel van plan is langs de route te staan als toeschouwer.
Geen inkomsten
Peter-Paul Grimme (45) van restaurant De Kamer is heel wat minder enthousiast over de komst van de koninklijke familie. Zijn eetgelegenheid, een verbouwde monumentale Saksische boerderij uit 1864, ligt midden op de route van het koningspaar en kijkt uit op de Grote Kerk. “Alle terrassen hier moeten leeg zijn, daar gaan mijn inkomsten.”
Een paar meter verderop staat pontificaal in hartje Emmen, de Sint Pancratiuskerk, bij Emmenaren beter bekend als de ‘Grote kerk’. Joke Boelens (79) is hulpkoster in de kerk. Hangt zij de vlag uit? “Och nee, dan moet ik een heel smalle trap op. Dat doet de koster, denk ik. Maar wij hangen hem natuurlijk wel uit. Of de klokken zullen luiden, weet ik niet. Ik denk dat er veel andere en hardere muziek zal zijn.”
In de schaduw van de Grote kerk staat Pieter Barels (49), hij is al helemaal in oranje gekleed en lijkt klaar voor het grote feest. Dat oranje is trouwens zijn werkkleding. Hij is in dienst bij gemeentewerken en knapt de laatste oneffenheden in het straatwerk op. Of hij klaar is voor Koningsdag? “Ik vind het belachelijk dat die beste man hier komt. Alles wat wij hier nu net hebben aangelegd, gaat er over vier tot zes maanden weer uit. Ik heb lol in mijn werk, maar dit is toch zonde? Daar doe je dan je best voor. Ik begrijp niet dat er zo veel geld naar een bezoek van de koning gaat, terwijl er voor andere dingen geen geld is. Ik help al jaren mee bij de organisatie van vakanties voor kansarme kinderen. Daar krijgen wij geen cent subsidie voor van de gemeente Emmen, maar hier is wel geld voor? Dat gaat er bij mij niet in.”
Gelukkig zijn er ook nog mensen die wel blij zijn met de komst van de koninklijke familie, zoals het echtpaar Mink, ook wonend in het centrum en ook een balkonverbod. “Wij gaan het volgen op TV en uit het raam, als zij bij ons door de straat lopen. Dit maak je maar één keer in je leven mee, mooi toch?
Zo is het. Het Koninklijk paar komt naar de, volgens onderzoeken, lelijkste stad van het land, waar heel Nederland vandaag wel even (via TV) op ‘bezoek’ is, het kan verkeren.