Volgens ‘Ortodox Times‘ heeft de Turkse President Recep Tayyip Erdogan ook hier de hand in gehad, om de Byzantijnse Chora-kerk weer voor Islamitische gebedsdiensten te openen. Het bouwwerk dateert uit de 11e eeuw en is wereldberoemd vanwege de mozaieken en fresco’s. Na de verovering van Constantinopel, het huidige Istanboel, maakten de Osmanen in 1511 van de kerk een moskee en bedekten zij de Christelijke kunst. In 1958 besloot de Turkse regering om de kerk om te vormen tot een museum en mochten de kunstwerken weer getoond worden.
Het hoogste Turkse gerechtshof had afgelopen jaar ingestemd met de omvorming van de kerk in een moskee. Al in juli werd de in 1934 tot museum omgevormde Hagia Sophia, ooit de grootste kerk van het Christendom, tijdens een Islamitisch vrijdaggebed officieel omgevormd tot moskee. Deze stap stuitte internationaal op ontzetting en verbazing. In het bijzonder Griekenland en de Grieks-Orthodoxe kerk, maar ook de EU, VS en Rusland tekenden bezwaar aan.
Voor de omvorming van de Hagia Sophia had Ankara beloofd, de Christelijke mozaieken en fresco’s alleen tijdens de Islamitische gebedstijden af te dekken of te verhangen. Buiten de gebedstijden zouden toeristen deze dan alsnog kunnen bezichtigen. Helaas werd deze week bekend, dat de kunstwerken permanent met witte doeken zijn afgedekt, MariaBode maakte hier reeds melding van.