Etnisch geweld in Indiase deelstaat Manipur laait weer op

Leestijd: 3 minuten

Maandag 16 september – 09.08 uur – Bron: Redactie Kerk/HRW/Hindu-Times – Beeld: Bishnu Sarangi


-New Delhi- In de Indiase deelstaat Manipur,, is een gewelddadige etnische crisis uitgebroken tussen de christelijke Kuki-Zo- en de hindoeïstische Meitei-gemeenschappen, waarbij sinds mei 2023 meer dan 200 doden en 60.000 ontheemden zijn te betreuren. De autoriteiten, die ervan worden beschuldigd de Meitei te bevoordelen, hebben de bevolking beperkingen opgelegd zoals het instellen van de avondklok. Human Rights Watch roept op tot dringende interventie en gerechtigheid voor de slachtoffers.

De Indiase autoriteiten moeten dringend ingrijpen om het hernieuwde geweld tussen etnische groepen in de noordoostelijke staat Manipur aan te pakken, zo waarschuwt de mensenrechtorganisatie Human Rights Watch. Zowel de deelstaatregering van Manipur als de centrale overheid moeten snel actie ondernemen om de problemen niet nog groter te laten worden. Hiervoor is onderzoek nodig en dienen de verantwoordelijken op passende wijze te worden gestraft.

Gewapende groepen uit de christelijke Kuki-Zo-gemeenschap en de hindoeïstische Meitei-gemeenschap zijn betrokken geweest bij dodelijk geweld, met naar verluidt ten minste elf doden tot gevolg. Studenten en anderen hebben geprotesteerd tegen het geweld, waarbij sommigen in botsing kwamen met veiligheidstroepen toen onder andere overheidsgebouwen werden bestormd. Op 10 september 2024 heeft de deelstaatregering van Manipur een avondklok ingesteld in drie districten en de internettoegang in vijf districten opgeschort tot 15 september.

“De reactie van de deelstaatregering op de steeds gewelddadiger wordende etnische botsingen in Manipur heeft alleen maar meer schade aangericht”, zegt Meenakshi Ganguly, plaatsvervangend directeur Azië bij Human Rights Watch. “In plaats van kwetsbare gemeenschappen te beschermen en de rechtsstaat te handhaven, hebben de autoriteiten de haat en het wantrouwen tussen gemeenschappen verdiept door middel van polariserend beleid.”

Verdeeldheid

De door de Bharatiya Janata Partij (BJP) geleide deelstaatregering van Manipur onder leiding van premier N. Biren Singh een etnische Meitei, heeft het verdeeldheid zaaiende beleid van zijn partij op nationaal niveau overgenomen om het hindoe-meerderheidsdenken te bevorderen. Singh heeft publiekelijk, zonder enig bewijs, beweerd dat de Kuki onderdak bieden aan illegale immigranten uit Myanmar en betrokken zijn bij drugshandel, ontbossing en gewelddadigheden.

Sinds mei 2023 zijn ruim 200 mensen gedood en honderden gewond geraakt. Meer dan 60.000 mensen zijn ontheemd en leven momenteel in overvolle opvangcentra. Verschillende Kuki-vrouwen hebben seksueel geweld en verkrachting door Meitei-bendes gemeld. Huizen, bedrijven, dorpen en gebedshuizen, waarvan de meeste tot de Kuki-gemeenschap behoren, zijn in brand gestoken, aangevallen en vernield.

Het meest recente geweld begon naar verluidt op 1 september, toen vermoedelijke Kuki-militanten met drones dorpen in het district Imphal West aanvielen, waarbij twee dorpelingen omkwamen en verschillende anderen gewond raakten. Op 6 september voerden vermoedelijke Kuki-militanten in het district Bishnupur raketaanvallen uit, waarbij een oudere man om het leven kwam en nog eens zes mensen gewond raakten, waaronder een 13-jarig meisje. Op 7 september werden in het district Jiribam zes mensen gedood bij vuurgevechten tussen Meitei- en Kuki-groepen. In Sekmai zou een bende een Kuki-man hebben doodgeslagen, terwijl gewapende groepen van Meitei een kazerne van de centrale reservepolitie en nabijgelegen huizen aanvielen, waarbij een vrouw omkwam.

Beschuldigingen

De spanningen liepen al maanden op, waarbij leden van de Meitei-gemeenschap de Kuki-Zo ervan beschuldigden illegale immigranten te zijn, papavers te verbouwen voor de illegale drugshandel en te profiteren van overheidsquota op banen en onderwijs. De Kuki-Zo-gemeenschap beschuldigde de autoriteiten van discriminatie en het intensiveren van de verdrijving van dorpelingen uit de Kuki-stam uit bosgebieden.

Lokale activisten hebben beweerd dat de deelstaatregering politieke steun heeft verleend aan gewelddadige burgerwachtgroepen die de Meitei-gemeenschap steunen. Kuki-Zo-gemeenschappen hebben deze groepen beschuldigd van gewelddadige aanvallen, seksueel misbruik en moord. De autoriteiten van Manipur zijn er nog niet in geslaagd onderzoek te doen naar of actie te ondernemen tegen de groepen die bij het geweld betrokken waren.

Beginselen VN

Lokale autoriteiten in Manipur moeten bij hun reactie op de huidige situatie de rechten op vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering respecteren. Veiligheidstroepen moeten zich houden aan de basisbeginselen van de Verenigde Naties over het gebruik van geweld en vuurwapens door wetshandhavers, waarin wordt bepaald dat veiligheidstroepen te allen tijde het minimaal noodzakelijke geweld gebruiken. Bij het uiteendrijven van gewelddadige bijeenkomsten mogen vuurwapens alleen worden gebruikt als andere, minder schadelijke middelen niet haalbaar zijn en in de minimaal noodzakelijke mate.

“De regering van Manipur heeft het vertrouwen van de gemeenschappen verloren vanwege haar partijdige politiek en haar onvermogen om hen tegen geweld te beschermen”, zei Ganguly. “Je kunt beginnen dat vertrouwen weer op te bouwen door ervoor te zorgen dat slachtoffers en hun families snel gehoord worden en degenen die verantwoordelijk zijn voor de misstanden ter verantwoording worden geroepen en dat alle gemeenschappen worden beschermd tegen verder geweld, aldus HRW”