- Europees akkoord rond verbod op tandvullingen van amalgaam
- Vanaf volgend jaar verboden om kwikvervuiling aan banden te leggen
- Hoop op wereldwijd verbod
-Brussel- De Europese Unie verbiedt voortaan tandvullingen met amalgaam, een stof die vanwege zijn uiterlijk ook wel ‘zilvervulling’ wordt genoemd. Dat is een belangrijke stap om kwikvervuiling tegen te gaan, zeggen milieuverenigingen.
Tandheelkundig amalgaam, dat voor de helft uit kwik bestaat, werd in 2018 al verboden voor kinderen onder de vijftien jaar en bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.
Veel tandartsen waren ook bij de rest van de bevolking al overgeschakeld op witte composietvullingen, maar tot een echt verbod op zilvervulling was het nog niet gekomen. Tot nu dus, want gisteren (donderdag) werd een Europees akkoord bereikt om het vanaf 2025 helemaal te verbieden.
“Er is geen reden om kwik te blijven gebruiken in onze dagelijkse levens nu de gezondheidsrisico’s zo goed gedocumenteerd zijn”, zegt Virginijus Sinkevičius, EU-commissaris voor Milieu. “We hebben nu effectieve alternatieven, en met de herziening van de kwikrichtlijn is de EU op weg om de eerste kwikvrije economie ter wereld te worden. Het is een stap dichter bij een gifvrije toekomst voor de Europese burgers en ons milieu.”
Eindelijk overeenstemming
Milieuorganisaties juichen het akkoord toe. “Na meer dan een decennium van discussies is er eindelijk overeenstemming bereikt over het verbod”, zegt Charline Cheuvart, van het European Environmental Bureau. “Het is het begin van een nieuw tijdperk – waarin kwikvrije tandheelkunde de regel zal zijn en niet de uitzondering, en iedereen daar recht op zal hebben.”
Ook de export van de stof wordt verboden vanaf 1 januari, en de productie en import in de EU zullen vanaf 1 juli 2026 verboden worden. Dat moet enkele lidstaten nog te tijd geven om hun verzekeringssysteem aan te passen.
Het Europese voorbeeld zal waarschijnlijk ook andere landen in de wereld doen volgen, zegt Cheuvart. Ze denkt dat er volgend jaar zelfs kans is op een wereldwijd akkoord rond een verbod.