Kardinaal en Pausadviseur Marx: “Homo kan priester zijn, als hij maar celibatair leeft”

Leestijd: 3 minuten

Met zijn uitspraak over openlijk homoseksuele priesters keert de kardinaal zich tegen het Vaticaan

Vrijdag 28 januari 2022 09:44 – Bron: DPA/Bistum/KNA – Beeld: Wiki-commons
 -München- Kardinaal-aartsbisschop Reinhard Marx (68), de tweede man in de Duitse Rooms-Katholieke kerk en adviseur/vertrouweling van Paus Franciscus ziet in de seksuele geaardheid van een man geen beperking voor het priesterschap. “Niemand is gedwongen om zijn eigen seksuele geaardheid uit te spreken, of die nu hetero of homoseksueel is”, zei de aartsbisschop van München en Freising gisteren op een persconferentie in de Beierse hoofdstad. “Maar als hij dat wel doet, dan moet dat gerespecteerd worden en dan beperkt het zijn vermogen om bijvoorbeeld priester te worden of te zijn niet”, aldus de Kardinaal.

“Dat is mijn standpunt en daar moet je voor opkomen”, zei Marx. Natuurlijk moeten wij er wel van op aan kunnen dat de priester celibatair leeft. Tot op de dag van vandaag hebben sommige bisschoppen gezegd dat homoseksuelen niet tot priester gewijd kunnen worden. “Ik denk het tegendeel”, zei Marx.

Vaticaan verbiedt openlijk homosexuele priester

Met zijn houding tegenover openlijk homoseksuele priesters komt Marx niet alleen in ‘aanvaring’ met sommige bisschoppen, maar ook met Paus Franciscus en het Vaticaan: het verbod op homoseksuele priesters komt overeen met de Vaticaanse richtlijnen voor priesterstudenten, die eind 2016 onder Franciscus werden vernieuwd . Daarin wordt zelfs homoseksualiteit die niet is ‘geleefd’ genoemd als reden voor uitsluiting van het priesterschap. Direct na de onderwerpen ‘lichamelijke gezondheid’ en ‘geestelijke gezondheid’ komt het onderwerp ‘mensen met homoseksuele neigingen’ aan de orde. Pas dan spreekt het document over ‘bescherming van minderjarigen’. Over priesters met diepgewortelde homoseksuele neigingen wordt gesteld dat zij niet in staat te zijn ‘juiste relaties met mannen en vrouwen’ op te bouwen.

In de richtlijnen staat ook: “De negatieve gevolgen die kunnen voortvloeien uit de wijding van individuen met diepgewortelde homoseksuele gevoelens kunnen niet over het hoofd worden gezien.” De enige uitzondering is wanneer homoseksualiteit “slechts een uiting is van een tijdelijk probleem, zoals de puberteit die nog niet voorbij is”. Ten minste drie jaar voor de wijding moet deze homoseksualiteit echter “duidelijk overwonnen zijn”.

Ook Paus Franciscus heeft het verbod bevestigd. In 2018 zei hij in dagblad ‘La Stampa’ dat seminaries mannen moeten afwijzen als er ook maar “de minste twijfel” is over de heteroseksualiteit van een aankomend seminarist.

Marx’ bisdom ontsloeg vorig jaar nog een priesterkandidaat wegens verdenking van homosexualiteit

In het verleden had het bisdom van Marx echter aankomend priesters van seminaries verwijderd, uitsluitend vanwege hun vermeende homoseksualiteit. Vorig jaar kwam de zaak van Henry Frömmichen aan het daglicht, hij werd van het seminarie gestuurd omdat hij een foto online plaatste met een kandidaat bekend van het homodating-tv-programma ‘Prince Charming’. Frömmichen heeft inmiddels het seminarie en ook de kerk verlaten

Rapport

De persconferentie ging ook over de ‘massa-coming-out’ in de kerk als onderdeel van het #OutInChurch-initiatief. Centraal tijdens de persconferentie stond het uitgekomen rapport over seksueel misbruik in opdracht van het aartsbisdom München en Freising van het advocatenkantoor Westpfahl Spilker Wastl.  Die was tot de conclusie gekomen dat misstanden in het bisdom decennialang niet adequaat werden aangepakt. Ook de huidige aartsbisschop Marx wordt in twee zaken beschuldigd van falend gedrag. Wel verklaarde Marx dat hij voorlopig in functie wil willen blijven “als dat helpt”.

Onderstaand een video van de 2 uur durende persconferentie>