Polen kent al meer dan 80 ‘LGBT-vrije gemeentes’

Leestijd: 3 minuten

Meer dan 80 Poolse gemeentes verklaren zich ‘vrij van LGBT-ideologie’. Die zou de Poolse waarden ondermijnen. Europa is verontrust, maar onderneemt geen actie.

-WARSCHAU/HAMBURG- (ARD/DPA) Ooit in een ver verleden kende Duitsland, onder het Nazi-schrikbewind, gemeentes die aan de rand van de gemeente of stad borden hadden geplaatst met de tekst ‘Jodenvrije zone’. De betekenis achter deze walgelijke tekst moge bekend zijn. Lees verder onder de foto>

 

De Duitse publieke omroep ARD en DPA moesten hier onmiddelijk aan denken toen men een reportage maakte over homofobie in Polen. Het loopt in Polen zo uit de hand met homofobe campagnes, dat de Europese Unie er nu in is ‘gedoken’. Een reeks Europarlements­leden van links tot rechts sprak ­tijdens een debat over ‘anti-LGBT’-haatretoriek dinsdagavond in het Europees Parlement.

Zo deelde het regeringsgezinde blad ­Gazeta Polska in juli stickers uit met een doorkruiste regenboogvlag en het opschrift ‘LGBT-vrije zone’. Afgelopen week ontstond daarover opnieuw commotie, omdat ook een restaurant in de chique consulaten­buurt van Krakau de zelfklever op de deur geplakt had, onder een sticker met een verbodsteken voor honden.
Meer dan tachtig Poolse gemeentes volgden het voorbeeld van Gazeta Polska door resoluties aan te nemen waarin zij zich ‘vrij’ verklaarden van ‘LGBT-ideologie’. Die vage term wordt door medestanders van de ­regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) gebruikt om het gedachtegoed te beschrijven dat volgens hen achter de vraag om meer LGBT-rechten zit. Zij noemden het een ideologie die erop gericht is traditionele Poolse waarden te ondermijnen.

Ontering Mariabeeld

Robert Biedron, Pools Europarlementariër, vroeg in het parlement om aandacht voor de situatie zijn thuisland. Tijdens een mars voor LGBT-rechten in de Poolse stad Bialystok afgelopen juli vielen inwoners in grote getale de demonstranten aan met stenen, eieren, voetzoekers en lege flessen. Twee maanden daarvoor werd mensenrechtenactiviste Elzbieta Podlesna aangehouden. De beschuldiging: het beledigen van religieuze overtuigingen. De 51-jarige Podlesna had rondom de Rooms katholieke Kerk van het plaatsje Plock posters en stickers opgehangen met de afbeelding van Onze Lieve Vrouw van Czestochowa, omgeven door een regenboog-aureool. Dat deed zij als reactie op een tentoonstelling waarin ‘LGBT’ als zondig werd neergezet.

De meeste incidenten vonden plaats in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van oktober, die gewonnen werd door de nationaal-conservatieve regeringsformatie. De partij PiS en haar partnerpartijen plaatsten de strijd tegen LGBT-rechten centraal in deze campagne. Zo deden zij een poging, met steun van conservatieve geestelijken en actiegroepen, sociaal-conservatieve kiezers aan te trekken.

‘Al 43 jaar leef ik in een land waar termen als “homoterreur”, “promotie van homoseksualiteit” en “LGBT-ideologie” gebruikt worden om mensen als mezelf te beschrijven’, reageerde de Poolse sociaaldemocraat Robert Biedroń, zelf homo, in Straatsburg. Hij vroeg zijn collega’s zich in te beelden dat niet de LGBT-gemeenschap, maar ‘joden’, ‘Katholieken of ‘Polen’ het doelwit zouden zijn. ‘Iedereen in deze ruimte zou vinden dat we dit niet mogen laten passeren.

Aanval tegen Christendom

Europarlementslid Beata Kempa, tot voor kort minister in de Poolse ­regering, probeerde de kritiek te ontkrachten door te verwijzen naar ‘brute aanvallen tegen Christenen, de Clerus en symbolen van het Christendom’ in haar land. ‘De beeltenis van de Heilige Maagd werd ontheiligd’, zei Kempa in een verwijzing naar de posters van activiste Podlesna. ‘Wij kunnen toch geen regenboog bij een beeld van de Maagd Maria zetten?’
Commissaris Malmström benadrukte dat non-discriminatie wegens seksuele oriëntatie opgenomen is in het charter van Europese grondrechten. ‘Wij zullen met Polen overleggen: dit soort incidenten mag nooit meer gebeuren’, zei ze. Daarbij verwees zij indirect op de mogelijke gevolgen voor Poolse anti-LGBT-bestuurde gemeentes die met Europese fondsen werken of willen aanvragen. Verdere stappen zullen moeten ­komen van de nieuwe Commissie van Ursula Von der Leyen. Die kreeg gisteren het vertrouwen van het Parlement. Volgende maand beslissen de Europarlementsleden of zij een resolutie aannemen over de Poolse anti-LGBT-campagnes.

Foto: Paul David Doherty (PDD)