Europeanen zijn de uitzondering: meeste wereldburgers zien Trump 2.0 wel zitten

Leestijd: 2 minuten

Vrijdag 17 januari 2025 – 06:25 uur – Bron: Redactie Wereld/IPS – Beeld: Wolfgang Eckert

 

-Brussel- Veel wereldburgers zijn behoorlijk optimistisch over de terugkeer van Donald Trump, met name voor vrede in Oekraïne en het Midden-Oosten en de relatie met China. Een peiling in 24 landen toont tegelijk dat de traditionele Amerikaanse bondgenoten veel nerveuzer zijn.

De terugkeer van Trump naar het Witte Huis volgende week, wordt door veel wereldburgers als een goede zaak beschouwd, blijkt uit de opiniepeiling door de European Council on Foreign Relations (ECFR) in samenwerking met de Universiteit van Oxford.

Vredebrenger

Een meerderheid van de burgers in mogendheden als India, China, Turkije en Brazilië denkt dat de terugkeer van Trump een “goede zaak” zal zijn voor de wereldvrede, hun land en de Amerikaanse burgers. Dat is vooral uitgesproken in India (82 procent ziet er zijn terugkeer als een goede zaak voor de vrede in de wereld) en Saoedi-Arabië (57 procent).

Traditionele bondgenoten van VS zijn nerveus over Trump 2.0

De belofte van Trump dat hij vrede zal brengen in Oekraïne en het Midden-Oosten heeft duidelijk weerklank gevonden. In India, Rusland en China gelooft ruim zes op de tien respondenten dat hij daarin zal slagen. Oekraïners zijn terughoudender en meer verdeeld: 39 procent gelooft in Trump als vredebrenger, 35 procent denkt net van niet. Het optimisme over Trumps vredescapaciteiten is het zwakst in Europa en Zuid-Korea.

Het zijn vooral de traditionele bondgenoten van de VS die nerveus zijn over Trump 2.0. Slechts 24 procent van de Britten, 31 procent van de Zuid-Koreanen en 34 procent van de EU-burgers gelooft dat Trumps terugkeer vrede in Oekraïne waarschijnlijker maakt.

EU geniet aanzien

Een andere opvallende conclusie van de opiniepeiling is dat de EU veel aanzien geniet in de wereld, en dat veel respondenten die Europese invloed nog zien groeien.

Meerderheden in India (62 procent), Zuid-Afrika (60 procent) en Brazilië (58 procent) denken dat de EU meer invloed zal hebben in het volgende decennium. Ook in Turkije, Oekraïne, Indonesië en de VS is meer dan vier op de tien respondenten het daarmee eens.

De EU wordt bovendien door meerderheden overal ter wereld als een bondgenoot of essentiële partner beschouwd. Dat aandeel is het grootste in Oekraïne, met 93 procent; de VS met 76 procent en Zuid-Korea met 79 procent, maar in alle landen worden meerderheden gehaald. Rusland is het enige land waar dat niet het geval is.

“Europa lijkt alleen te staan in een Trumpiaanse wereld

De auteurs van het rapport zien daarin kansen voor Europa, dat niet moet proberen om een wereldwijd verzet tegen Trump te leiden.

“Europa lijkt alleen te staan in een Trumpiaanse wereld, maar dat betekent niet dat we machteloos zijn”, zegt Timothy Garton Ash, hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteiten van Oxford en Stanford. “Er zijn kansen in deze nieuwe, transactionele ruimte voor allianties en invloed. Het feit dat de EU zo’n hoog aanzien geniet bij burgers in zoveel landen – en dat ze de kracht van Europa nog zien groeien – moet de EU-leiders hoop geven dat er ruimte is voor een sterk en onafhankelijk denkend Europa in de wereld.”