Europese Commissie trekt 18 miljard uit voor herstel na klimaatrampen

Leestijd: 2 minuten

Woensdag 23 oktober 2024 – 12.44 uur – Bron: Redactie Wereld/IPS – Beeld: Gerd Altmann

  • Commissie stelt herschikking voor van fondsen om lidstaten te helpen na klimaatramp
  • Directe aanleiding zijn het recente noodweer in Centraal-Europa en bosbranden in Portugal
  • In dit geval zou het om 18 miljard euro gaan

De Europese Commissie dient een voorstel in om lidstaten die getroffen worden door klimaatgerelateerde rampen beter te ondersteunen. Directe aanleiding zijn de doortocht van storm Boris op het continent en de verwoestende branden in Portugal.

In reactie op de overstromingen in Midden- en Oost-Europa en de bosbranden in Portugal in september 2024 wil de Europese Commissie snel middelen vrijmaken.

Ze stelt voor om bestaande fondsen te wijzigen. Dat zou de zeven getroffen lidstaten toelaten om zo’n 18 miljard euro te “herprogrammeren”, als hulp bij klimaatrampen.

Met eigen ogen

“In zulke gevallen staat Europa sterker als het één front vormt. Ik heb de gevolgen van de overstromingen in de EU-lidstaten in september met eigen ogen gezien en heb beloofd nieuwe flexibiliteit in te voeren om de lidstaten te ondersteunen bij herstel, reparatie en wederopbouw”, zegt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Tijdens haar bezoek aan Polen op 19 september had Von der Leyen al de mogelijkheid geopperd om middelen van het cohesiebeleid te gebruiken om de door de overstromingen veroorzaakte schade te helpen herstellen. Nu maakt de Commissie daar werk van.

“Met onze voorstellen tonen dat we deze beloften nakomen en geven we de lidstaten de instrumenten om veerkrachtiger te worden en beter voorbereid te zijn op toekomstige crises”, aldus Von der Leyen.

Flexibiliteit

Concreet wil de Commissie extra flexibiliteit geven aan de lidstaten om een deel van de fondsen (vooral via het cohesiebeleid) te gebruiken voor het herstellen van beschadigde infrastructuur en uitrusting, het verstrekken van voedsel en materiële basishulp en sociale en gezondheidssteun, en andere zaken.

Het voorstel doorloopt de gewone wetgevingsprocedure in het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie. Van zodra het wordt aangenomen, kunnen lidstaten beslissen hoeveel geld ze willen herschikken. Ze moeten dan wel programmawijzigingen voorleggen aan de Europese Commissie.