De Paus had kardinaal Kurt Koch, voorzitter van de Raad voor de Eenheid van de Christenen, aan de videoconferentie toegevoegd. De Patriarch van Moskou werd vergezeld door metropoliet Hilarion, het hoofd van het Bureau voor Buitenlandse Betrekkingen van het Patriarchaat van Moskou.
Het woord van Jezus telt en niet dat van de politiek
Franciscus bedankte de Patriarch voor deze ontmoeting per beeldscherm, die volgens de Vaticaanse perskamer werd gemotiveerd door de wil om het volk te hoeden en de weg naar vrede te wijzen, te bidden voor het geschenk van vrede en een einde te maken aan de oorlog. De Paus en de Patriarch waren het erover eens dat “de kerk niet de taal van de politiek mag gebruiken, maar de taal van Jezus”.
“Wij zijn herders van hetzelfde volk van God die in God, in de Allerheiligste Drie-eenheid, en in de Heilige Moeder van God geloven: daarom moeten wij onze krachten bundelen om vrede te verkrijgen,” aldus de Vaticaanse verklaring
Volgens de verklaring van het Vaticaan voegde Paus Franciscus eraan toe dat “wij als herders de plicht hebben om dicht bij iedereen te zijn en hen te helpen die lijden onder oorlog. Er was een tijd dat mensen in onze kerken spraken over een ‘ heilige of rechtvaardige oorlog’. Zo kun je vandaag-de-dag niet meer spreken. Het Christelijk bewustzijn van het belang van vrede heeft zich ontwikkeld.”
De verklaring van het Vaticaan is in overeenstemming met de denkwijze van de Patriarch: “de kerken zijn geroepen om bij te dragen aan vrede en gerechtigheid en deze te versterken”, aldus de Paus. “Oorlogen zijn altijd onrechtvaardig. Want het is het volk van God dat de rekening betaalt. Ons hart kan alleen maar huilen om de kinderen, de gesneuvelde vrouwen, alle oorlogsslachtoffers. Oorlog is nooit de oplossing. De geest die ons verenigt, vraagt ons als herders om de volkeren te helpen die lijden onder oorlog.”
Moskou spreekt liever niet over een oorlog
Volgens het Patriarchaat van Moskou ging de videoconferentie over de “situatie op Oekraïense bodem” en de “humanitaire aspecten van de huidige crisis”, evenals over de “maatregelen die de Russisch-Orthodoxe kerk en de Rooms-Katholieke kerk hebben genomen om de gevolgen ervan te boven te komen”. De officiële verklaring van Moskou, dat het woord oorlog niet gebruikt, stelt, verwijzend naar de gesprekken, dat beide partijen “het buitengewone belang van het lopende onderhandelingsproces benadrukten en de hoop uitspreekt dat er in de nabije toekomst een rechtvaardige vrede zal worden gerealiseerd”.