Franciscus schreef voorwoord voor boek van kardinaal Scola over ouderdom.

Leestijd: 2 minuten

Donderdag 24 april 2025 – 07:17 uur – Bron: Redactie Kerk/VN/ADN – Beeld: Superbass

-Rome- Op 7 februari schreef Paus Franciscus het voorwoord voor het boek van kardinaal Angelo Scola, emeritus aartsbisschop van Milaan, getiteld ‘In afwachting van een nieuw begin’. Bespiegelingen over ouderdom. De bundel, uitgegeven door Libreria Editrice Vaticana en is vanaf donderdag 24 april verkrijgbaar in de boekhandel. 

“De dood is niet het einde van alles, maar het begin van iets. “Het is een nieuw begin, zoals de titel al aangeeft, want het eeuwige leven, dat wie liefheeft al op aarde ervaart in zijn dagelijkse activiteiten, is het begin van iets dat nooit zal eindigen”, schreef de Paus.

“En dat is precies waarom het een ‘nieuw’ begin is, omdat wij iets gaan ervaren wat wij nog nooit volledig hebben ervaren: de eeuwigheid”, voegt de Paus toe.

Franciscus prees de emeritus-aartsbisschop van Milaan voor zijn “persoonlijke ervaring en culturele gevoeligheid” in zijn reflectie op het fenomeen ouderdom.

“Wij hoeven niet bang te zijn voor de ouderdom, wij hoeven niet bang te zijn om oud te worden, want het leven is het leven en de werkelijkheid verbloemen is de waarheid verraden. Het herstellen van trots op een term die vaak als ongezond wordt beschouwd, is een gebaar waarvoor wij kardinaal Scola dankbaar moeten zijn”, schreef hij.

“We hoeven niet bang te zijn voor het ouder worden, want het leven is het leven.”

“‘Oud’ zeggen betekent niet ‘weggooien’, zoals een gedegradeerde wegwerpcultuur ons soms doet geloven. ‘Oud’ zeggen daarentegen betekent ervaring, wijsheid, onderscheidingsvermogen, reflectie, luisteren, traagheid. Waarden die wij zo hard nodig hebben!”

De Paus herinnerde eraan dat “het probleem is hoe wij ouder worden” en nodigt ons uit om de rol van grootouders te waarderen, die “van fundamenteel belang is voor de evenwichtige ontwikkeling van jongeren en uiteindelijk, voor een vreedzamere samenleving.”

“Te midden van de hectiek van onze maatschappij, die vaak gewijd is aan het vluchtige en de ongezonde smaak voor uiterlijkheden, is de wijsheid van grootouders een lichtend voorbeeld dat onzekerheid verheldert en kleinkinderen advies biedt,” vervolgt hij.

De tekst eindigt met een oproep om “verenigd te blijven in dankbaarheid aan deze liefdevolle God die leven en hoop biedt, ongeacht het tijdperk waarin wij leven.”