Franse Bisschoppen opgeroepen collectief af te treden

Leestijd: 2 minuten
[su_heading size=”11″ margin=”30″]Dinsdag 12 oktober 2021 04:02 – Bron: Redactie kerk/RTL – Beeld: PB[/su_heading]
 -Parijs- Drie bekende Franse lekengelovigen, François Devaux, medeoprichter van slachtoffervereniging La Parole Libérée; Christine Pedotti, hoofdredacteur van het weekblad Témoignage chrétien; en Anne Soupa, de vrouw die vorig jaar, vergeefs, een poging deed om de nieuwe Aartsbisschop van Lyon te worden, roepen de Franse Bisschoppen op collectief af te treden. Dit alles naar aanleiding van het eindrapport van de commissie-Sauvé over sexueel misbruik door geestelijken en leken in de Katholieke Kerk in Frankrijk. 

De drie verzoeken de Paus een ‘legaat’ voor de Kerk in Frankrijk te benoemen, en stellen de dominicanes en moraaltheoloog Véronique Margron voor. “Geconfronteerd met een faillissement, is het aftreden van de bisschoppen de enige eervolle uitkomst”, aldus de oproep.

Rapport

Zij doen hun oproep na de publicatie van het omvangrijke rapport van de onafhankelijke commissie voor seksueel misbruik in de kerk (CIASE). Dit rapport gaat er van uit dat er 330.000 mensen zijn die sinds 1950 het slachtoffer werden van seksueel geweld in de kerk in Frankrijk.

Volgens hen is het aftreden van het gehele Franse Bisschoppenconferentie “het enige gebaar dat in overeenstemming is met de ramp en het verlies aan vertrouwen waarin wij ons bevinden. Het is een eerste daad van concreet, kostbaar berouw jegens de slachtoffers. Het is de enige houding die het huis van de Kerk kan herstellen”.

Positiviteitsacties

Het trio heeft weliswaar veel media-aandacht gekregen maar nog weinig aanhang. De Bisschoppenconferentie heeft (nog) geen reactie op de oproep gegeven. Wel is een Parijse groep Katholieke jongeren begonnen met een solidariteitsactie. Zij keuren af wat er in het verleden mis ging, maar willen met ‘open vizier’ de toekomst in, “onze toekomst in de kerk” zeggen zij. Voor omroep RTL-France lieten zij weten nog dit jaar met positiviteitsacties te willen komen, om hen die het goed menen met de kerk, te steunen en zo goodwill op te bouwen. Onder jongeren, met name in de Franse hoofdstad, geniet de RK-kerk grote populariteit.