Waar zijn de speculaties onder Vaticaanjournalisten op gebaseerd? Allereerst de afnemende gezondheid van de Paus, hij is kortademig door longproblemen, het lopen gaat steeds slechter en hij neemt steeds vaker rust. Daarnaast organiseert hij op korte termijn zaken van groot belang, midden in de hete zomer, zoals op 27 augustus als de kardinalen de Paus ontmoeten, een vreemd tijdstip.
Tevens wil hij 21 nieuwe kardinalen creëren waarvan 16 mogen deelnemen aan een conclaaf (Pausverkiezing).
Celestinus V
Dan wil hij deze zomer een bezoek brengen aan de stad L’Aquila. Daar liggen de stoffelijke resten van Paus Celestinus V begraven, de eerste Paus die terugtrad in 1294. Benedictus XVI was in 2013 de eerste Paus sinds 700 jaar die vrijwillig terugtrad.
Groeiende kritiek
Maar dan is er ook een langzaam, maar gestaag groeiende, kritiek op Paus Franciscus. De man die miljoenen hoop en moed gaf op kerkhervormingen na zijn aantreden, blijkt niet volledig aan de verwachtingen te voldoen en dat is dan nog zwak uitgedrukt. Radicale veranderingen blijven uit. Maar er komt ook steeds meer openlijke kritiek op de Paus, zowel binnen als buiten de kerk. Begin mei van dit jaar gaf hij een interview en beschuldigde hij de NAVO medeschuldig te zijn aan de oorlog in de Oekraïne. Hij beledigde het westelijk bondgenootschap door het te vergelijken met een blaffende hond aan de deur van Rusland.
Ook de voortgang in de toenadering tot de Oostkerken stokt en zoals Benedictus met het loodzware misbruikdossier worstelde, zo krijgt Franciscus een steeds zwaarder dossier genaamd ‘de Synode 2023’. Deze door hem in het leven geroepen Synode, lijkt steeds meer op een ongeleid projectiel, zeker in één van de meest toonaangevende Rooms Katholieke landen, te weten Duitsland.