-Amsterdam- Jaarlijks trekken duizenden mensen, en het worden er steeds meer, vanuit gans Nederland naar Amsterdam, om de Stille Omgang te volgen, ter herinnering aan het Mirakel van 1345. Dit jaar op zaterdag 16 maart.
De bezoekers komen vanuit alle bisdommen van Nederland. Tal van bisschoppen zullen ook deelnemen, waaronder bisschop Gerard de Korte, hij zal ook de Eucharistieviering celebreren. Aansluitend zal de bisschop samen met de pelgrims de Stille Omgang lopen. Gaat u ook mee?
Intentie 2024: “Pelgrims van hoop, biddend voor vrede”
Pelgrims van hoop…
Paus Franciscus heeft 2025 opgeroepen als een Heilig Jaar of Jubeljaar met het internationale thema ‘Pelgrims van de hoop.’ Hij heeft alle gelovige gevraagd om voorafgaand aan dit Jubeljaar een jaar van gebed te houden. Wij zullen gehoor geven aan zijn oproep en zullen ons voegen aan deze intentie.
Een Jubeljaar is een traditie in de katholieke kerk die teruggaat tot het jaar 1300 en is gebaseerd op een nog ouder Joods gebruik. Aanvankelijk werd een Jubeljaar eens in de 50 jaar gehouden en tegenwoordig eens in de 25 jaar. Het is een jaar om extra aandacht aan je geloof te besteden, om te pelgrimeren en om een nieuwe start te maken. Een bekende traditie tijdens een Heilig Jaar is het plechtig openen van de zogeheten ‘heilige deuren’, waardoor pelgrims de vier grote basilieken in Rome kunnen betreden.
…biddend voor vrede
Het tweede deel van de gebedsintentie verwijst naar de dagelijkse actualiteit waarin vrede in de wereld niet vanzelfsprekend is. Er woeden verschillende conflicten in de wereld waarin vele onschuldige slachtoffers zijn getroffen, denk aan Oekraïne, Nagorno Karabach, Kosovo, Palestina en Israël.
Wat is de Stille Omgang?
De Stille Omgang is een route die door Amsterdam wordt gelopen om het Mirakel van Amsterdam te herdenken. Dit mirakel vond plaats op 15 maart 1345. Een zieke man kreeg thuis door een priester de H. Communie uitgereikt, de man nuttigde het Lichaam van Christus en moest even later door zijn ziekte braken. Het braaksel, met daarin het Allerheiligste, werd in het haardvuur gegooid. De volgende dag werd duidelijk dat de Hostie niet verteerd was door het lichaam en ook niet verbrand was door het vuur. De priester haalde het Allerheiligste Sacrament op en bracht het naar de Sint-Nicolaaskerk. Door een vondst in 1881 werd de route die de priester destijds heeft afgelegd met het Allerheiligste ontdekt, dit is tevens het jaar dat de traditie van de Stille Omgang is begonnen.
U kan op eigen gelegenheid naar Amsterdam komen de 16e, bijvoorbeeld per trein. U kan ook meereizen per bus vanuit de bisdommen, kijk voor opstapplaatsen op de site van uw bisdom. Klik voor meer info H I E R .