- Nieuw medicijn ontdekt die niveau van cholesterol Lp(a) drastisch verlaagt
- Lp(a) is veelvoorkomend en verhoogt risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk, maar tot nog toe onbehandelbaar
- In eerste klinische testfase bij 114 personen verlaagde het medicijn Lp(a)-niveaus met 65 procent
-Brussel- Het nieuwe geneesmiddel “muvalaplin” verlaagt met succes een gevaarlijke en moeilijk te behandelen vorm van cholesterol. Het onderzoek is nog in een testfase, maar onderzoekers spreken van een “gamechanger”.
Het geneesmiddel richt zich op lipoproteïne(a), of Lp(a), een meestal genetische vorm van cholesterol die het risico op hartaanvallen en beroertes aanzienlijk verhoogt.
Ongeveer een op de vijf mensen wereldwijd hebben een te hoog gehalte van deze cholesterol. Muvalaplin weerhoudt het lichaam ervan om Lp(a) aan te maken. In een klinische studie verlaagde het de niveaus van Lp(a) met maar liefst 65 procent.
De resultaten van het onderzoek werden maandag gepubliceerd in het vakblad JAMA. Er is momenteel nog geen goedgekeurde behandeling op de markt van deze vorm van cholesterol.
Ongrijpbare vijand
“Dit medicijn is in meerdere opzichten een gamechanger”, zegt cardioloog Stephen Nicholls die het onderzoek leidde. “We hebben niet alleen eindelijk de mogelijkheid om een moeilijk te behandelen vorm van cholesterol te verlagen, maar het feit dat we het in pilvorm kunnen toedienen, betekent dat het toegankelijker wordt voor patiënten.”
Lp(a) is niet hetzelfde als een ander type cholesterol genaamd lipoproteïne met lage dichtheid of LDL, in de volksmond bekend als “slechte cholesterol”. Het heeft wel veel van dezelfde eigenschappen, maar is nog “plakkeriger”, waardoor het risico op verstoppingen en bloedstolsels toeneemt.
Medicijnen die de slechte cholesterol kunnen reguleren hebben niet hetzelfde effect op Lp(a), en het is ook moeilijk onder controle te houden met een gezond dieet en een actieve levensstijl. Het is voornamelijk erfelijk bepaald.
“Lp(a) is in wezen een stille moordenaar zonder beschikbare behandeling, dit medicijn verandert dat”, zegt Nicholls.
In deze eerste klinische testfase werd het medicijn toegediend aan 114 proefpersonen, na de veelbelovende resultaten kan het getest worden op een groter aantal patiënten.