Gebedsapp ‘Hallow’: zegen of manipulatietool?

Leestijd: 3 minuten

Woensdag 16 april 2025 – 06:12 uur – Bron: Redactie Kerk/DPA/KNA- – Beeld: MB

-Bonn- De katholieke app ‘Hallow’ noemt zichzelf de “meest succesvolle gebedsapp ter wereld”. Onder de financiers en investeerders van de app bevinden zich veel Trump-aanhangers. Mogelijk zijn de zwakke plekken in de gegevensbescherming uitgebuit bij zijn verkiezingscampagne.

Gwen Stefani, icoon van de jaren 90 en zangeres van de band ‘No Doubt’, staat voor de camera, gekleed in het wit en met een kruisketting om haar nek. Zij nodigt haar volgers uit voor een soort uitdaging: “Ik wil jullie uitnodigen om elke dag in de aanloop naar Pasen met mij te bidden via de Hallow-app.”

Stefani promoot de zogenaamd christelijke gebedsapp ‘Hallow’, die vorig jaar tijdelijk hoger scoorde dan Instagram of Temu in de app-hitlijsten. Voor 9,99 euro per maand zijn er dagelijkse gebeden, rozenkransen en meditaties. Men kan alleen of in gemeenschap bidden. Er zijn gebedsuitdagingen voor de Vastentijd of de Goede Week, Bijbelteksten en muziek. Bekende personen als de Amerikaanse acteur Mark Wahlberg en Robert Barron, bisschop van Winona-Rochester, die de extreemrechtse journalist Ben Shapiro al heeft uitgenodigd op zijn YouTube-kanaal en daarmee de gemoederen verhit tegen het ‘huwelijk voor iedereen’ , zijn ook te horen .

Investeringen van rechtse techmiljardair Peter Thiel

In de eerste Europese versies van de app zijn zogenoemde Christfluencers te zien: mensen die hun christelijk geloof en religieuze content delen op socialemediaplatformen. Voorbeelden zijn de evangelische christen Jana Higholder of de katholieke theoloog Johannes Hartl van het gebedshuis in Augsburg. Laatstgenoemde beschrijft de app als een “innovatieve plek van christelijke spiritualiteit”. Daarmee, zegt hij, kan hij nog meer mensen bereiken: “Ik vind het fascinerend hoeveel tijd wij op onze telefoons of met onze apps doorbrengen, ofwel je kunt je geloof en spiritualiteit bij wijze van spreken gewoon in je broekzak meenemen, vond ik een geweldig idee.”

Johannes Hartl wil niet zeggen hoeveel hij voor het inspreken van de teksten krijgt. Zijn management onderhandelde over het bedrag. Hij promoot de app zelf niet actief, maar: “Ik hoor van mensen van wie ik nooit had verwacht dat ze de Hallow-app gebruiken, mensen die ik helemaal niet ken, of van wie ik wist dat zij erg betrokken zijn bij de kerk. Ik denk dat dit een geweldige manier is om mensen te bereiken die niet zo snel de drempel van een kerk zullen overschrijden.”

Trumps vicepresident JD Vance en de rechtsextreme oprichter van PayPal, Peter Thiel, investeerden 40 miljoen dollar in de app. Waarom een ​​gebedsapp gebruiken? De rechtsextreme en voormalige presentator van Fox-news, Tucker Carlson, vermoedt dat de app de wereld fundamenteler zou kunnen veranderen dan welke politicus dan ook – en misschien heeft hij gelijk, maar misschien niet ten goede.

Gegevens voor verkiezingscampagnedoeleinden?

Al in 2022 bracht een onderzoek van ‘Buzzfeed’ ernstige tekortkomingen in de gegevensbescherming van de app aan het licht. Gebruikersgegevens werden niet alleen gedeeld met zakenpartners voor reclamedoeleinden, maar werden ook gebruikt voor gerichte, op interesses en gedrag gebaseerde advertenties. Inmiddels zijn de gaten gedicht, is de Amerikaanse verkiezingscampagne allang gewonnen en wordt de verslaggeving over de verkiezingen op de rechtse zender Fox News gesponsord door de app.

Linda Kreuzer, media-ethicus aan de Universiteit van Wenen, bekritiseert deze vermenging van politiek en religie: “Natuurlijk zal geen van de CEO’s in een interview toegeven dat ‘Hallow’ over manipulatie gaat. Maar de conclusie kan wel zijn: het aantal gebruikers blijft maar stijgen en Hallow roept een beeld van rooms-katholicisme op dat zich goed leent voor politieke extreem-rechtse content.”

De katholieke theoloog Johannes Hartl zegt dat hij zich meer liet leiden door de identiteit van de app en minder door welke omstreden figuren erachter zitten. Fans van Gwen Stefani zien de dingen anders. Zij bekritiseren op ondubbelzinnige wijze het feit dat hun icoon nu een gebedsapp promoot, en gebruiken daarbij de songregel waarmee Stefani in de jaren 90 beroemd werd: “Don’t speak” – be quiet.