[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees voor”] -’s Gravenhage- De rechtbank Den Haag ziet geen reden om de Staat een dwangsom op te leggen voor elke dag dat het zich niet houdt aan het verbod op het doorvoeren van F-35-onderdelen naar Israël. Dat is de kern van de uitspraak die de rechtbank vandaag deed in het kort geding dat wij samen met Pax en Oxfam Novib tegen de Staat aanspanden.
Kort Geding
In februari oordeelde het Gerechtshof dat Nederland iedere door- en uitvoer van F-35 onderdelen met eindbestemming Israël moet (doen) staken, in verband met het reële risico op ernstige schendingen van het internationaal recht. De Staat houdt zich wat ons betreft niet volledig aan deze uitspraak. Nederlandse onderdelen komen nog altijd in Israëlische gevechtsvliegtuigen terecht, bijvoorbeeld via de VS. Daarom stapten wij vorige maand opnieuw naar de rechter, en vroegen wij de rechtbank om de Staat een dwangsom op te leggen voor het handelen in strijd met het verbod.
Geen Amerikaanse onderdelen, wel Nederlandse
In het besluit van vandaag baseert de rechtbank zijn oordeel op een beperktere interpretatie van het in februari opgelegde verbod. Onze directeur Gerard Jonkman legt uit: ‘de rechter stelt nu dat het Gerechtshof in februari oordeelde dat Nederland geen Amerikaanse onderdelen via Woensdrecht naar Israël mag doorvoeren; maar dat het Hof níet oordeelde dat Nederland geen Nederlandse onderdelen mag uitvoeren die via een gezamenlijke pool in Israëlische gevechtsvliegtuigen terechtkomen. Daarvoor zou een nieuwe rechtszaak nodig zijn. Eigenlijk adviseert de rechter ons dus om een nieuw kort geding aan te spannen, gericht op de uitvoer van Nederlandse onderdelen. Wij beraden ons nu op verdere (juridische) stappen.’
Crisis in Gaza duurt voort
Het is onacceptabel dat Nederland op deze manier bewust medeplichtig blijft aan schendingen van het oorlogsrecht door Israël in Gaza. Dag in dag uit zien wij het leed in Gaza. Een conservatieve schatting in het medische tijdschrift The Lancet zet het vermoedelijke aantal doden in Gaza op 50.000, een getal dat de komende maanden en jaren naar alle verwachting zal vermenigvuldigen. De infrastructuur is verwoest en er is catastrofale hongersnood, onder meer omdat hulpgoederen worden tegengehouden.