-GENEVE- Er komt meer bos bij dan er verdwijnt. Ondanks bosbranden en gerooide regenwouden, nam de bebossing in 35 jaar tijd met 7,1 procent toe. Nog opmerkelijker: dat extra groen is deels aan klimaatopwarming te danken.
Alle berichten over kaal geplukte regenwouden en platgebrande bossen ten spijt: globaal gezien neemt de groei van het aantal bomen toe. Een team wetenschappers van de universiteiten van Maryland en New York ontdekten dat de bomengroei van de afgelopen 35 jaar het verlies compenseert. Op basis van satellietbeelden van NASA tussen 1982 en 2016 brachten ze de toename en afname van bos wereldwijd in kaart en publiceerden hun bevindingen in Nature. De voorbije drie decennia kwam er 2,24 miljoen vierkante kilometer bos bij, een stijging van 7, 1 procent in vergelijking met 1982. De grootste groei situeert zich in Azië.
Bomen in de bergen en woestijn
De groei van nieuwe bomen en bossen vindt vooral plaats in gebieden die voorheen onvruchtbaar leken te zijn, zoals woestijnen, toendragebieden, op bergen en in steden. Enerzijds hebben we dat aan de mens te danken, die op bepaalde plekken structureel bebost of herbebost. Dat is onder meer het geval in gebieden zoals Oost-Europa, China, delen van Afrika en Rusland. Maar nog opmerkelijker is dat de klimaatopwarming onrechtstreeks ook lijkt bij te dragen tot een groenere planeet. Door de warmere temperaturen verschuift in bergachtige gebieden de bomengrens, waardoor er ook hoger in de bergen meer bos groeit. Ook in toendra-achtige gebieden zoals Alaska en Siberië ontstaan meer bossen onder invloed van klimaatopwarming. Daarnaast leidt behalve de warme temperaturen ook de uitstoot van broeikasgas CO2 ironisch genoeg tot meer groen omdat die een voedingsbron vormt voor planten.
De wetenschappers benadrukken wel dat het effect van de opwarming op het ontstaan van meer groen beperkt is. Ze becijferden dat 60 procent van de veranderingen in het groenlandschap door de mens worden veroorzaakt. De overige 40 procent is het gevolg van indirecte factoren, waaronder klimaatopwarming. Hoewel de bomengroei globaal positief evolueert, onderstrepen ze dat de situatie lokaal nog steeds erg problematisch kan zijn. Zo groeit de hoeveelheid groen in het oosten van de VS, terwijl in het westen hevige bosbranden in onder meer Californië de bomen platbranden. In het Amazonegebied kapte Argentinië de voorbije 35 jaar een kwart van zijn bomen. In Paraguay zelfs een derde.