Transseksuele seminaristen: Bisschop roept op tot geslachtscheck

Leestijd: 2 minuten
Zaterdag 02 oktober 2021 06:01 – Bron: Redactie kerk/1010WINS – Beeld: PB
 -Washington- De Aartsbisschop van Milwaukee Jerome Listecki pleit ervoor om potentiële Priesterschapskandidaten te screenen op hun biologische geslacht.

In een memorandum aan alle Amerikaanse Diocesane Bisschoppen, dat kon worden ingezien door nieuwszender 1010WINS, meldt de voorzitter van de Commissie voor Canoniek Recht en Kerkbestuur van de Amerikaanse Bisschoppenconferentie, dat leden van de commissie voorstander zijn van een DNA-test van toekomstige Priesterkandidaten of een attest van een door de Bisschop gekozen arts, om te onderzoeken of de aanvrager ook daadwerkelijk een man is.

Wijding

Volgens Listecki zijn er verschillende gevallen bekend van “vrouwen die leven onder een trans-genderidentiteit” die zijn toegelaten tot seminaries of noviciaat van religieuze ordes. De wijding tot het Priesterschap is exclusief voorbehouden aan mannen in de Rooms-Katholieke Kerk. Volgens het Kerkelijk recht moeten Bisschoppen ervoor zorgen dat kandidaten over de nodige fysieke en psychologische kwaliteiten beschikken voordat zij worden gewijd (can. 1029 CIC). Daartoe kan de Bisschop ook ‘andere middelen’ gebruiken die hem ‘passend lijken’ (can. 1051 § 2 CIC). Een wijdingsritueel uitgevoerd op een persoon die geen man is, zou ongeldig zijn, dus de persoon zou nog steeds een leek zijn.

Kuisheid

De Kerk blijft bij haar standpunt dat er slechts twee geslachten zijn, te weten man en vrouw. Zij beschouwt ’transseksualiteit’ als een ‘puur psychologische stoornis’. Volgens de Catechismus van de Katholieke Kerk moet iedereen zijn seksualiteit erkennen en aanvaarden (nr. 2333 CCC). In 2002 benadrukte de Congregatie voor de Geloofsleer dat transseksualiteit het onmogelijk maakt om de wijding te ontvangen. “De dubbelzinnige en abnormale houding van de transseksueel kan geen duidelijke getuigenis zijn van een toegewijde kuisheid”, aldus de congregatie. Als er al transseksuele leden in religieuze orden zijn moeten deze worden uitgesloten.

Zonde is zonde

In 2016 verzette Paus Franciscus zich tegen de uitsluiting van transseksuelen in de kerk. “De tendensen en hormonale onevenwichtigheden brengen veel problemen met zich mee en wij moeten voorzichtig zijn om te zeggen dat alles hetzelfde is”, zei de Paus. Transseksuelen zouden, net als lesbiennes en homo’s, eerder moeten worden geïntegreerd, begeleid en dichter bij God gebracht worden door de parochies. “In het leven moet je de dingen nemen zoals ze komen. Zonde is zonde”, zei Franciscus, die zich tegelijkertijd opnieuw uitsprak tegen de ‘gendertheorie’. Het is één ding als mensen van geslacht veranderen, maar het is een andere zaak om dit op scholen te onderwijzen om een ​​verandering in de sociale mentaliteit teweeg te brengen. Dat is ideologie.