Groot deel EU-bisschoppen kwamen bijeen in Parijs. Nederland afwezig

Leestijd: 2 minuten

Zaterdag 1 februari 2025 – 14:25 uur – Bron: Redactie Kerk/TF1/ADN/KNA- Beeld: MB

-Parijs- Bisschoppen uit Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, België en Luxemburg wisselden van gedachten over actuele (kerkelijke) kwesties. De Nederlandse bisschoppen schitterden door afwezigheid.

Vertegenwoordigers van zes Europese katholieke bisschoppenconferenties, zijn in Parijs bijeengekomen om actuele kerkelijke kwesties, de interreligieuze dialoog tussen joden, christenen en moslims en de situatie in conflictgebieden zoals Oekraïne, het Midden-Oosten en de Sahelregio/Congo.

De tweedaagse bijeenkomst van donderdag tot en met vrijdag werd bijgewoond door voorzitters van de bisschoppenconferentie en andere hooggeplaatste vertegenwoordigers van de vooruitstrevende rooms-katholieke kerk uit Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, België, Luxemburg en Oostenrijk. Het gezamenlijke programma omvatte ook een Mis in de onlangs heropende kathedraal Notre-Dame de Paris.

Progressief

Onder de deelnemers aan de discussies waren tal van progressieve katholieken zoals kardinaal Jean-Claude Hollerich van Luxemburg, de voorzitters van de bisschoppenconferenties van Frankrijk, Duitsland en Zwitserland, aartsbisschop Eric de Moulins-Beaufort, bisschop Georg Bätzing en bisschop Charles Morerod, evenals de secretaris-generaal van de Belgische Bisschoppenconferentie, Bruno Spriet.

Volgens het persbericht van vanmiddag waren de belangrijkste discussiepunten onder meer het Heilig Jaar 2025 van de rooms-katholieke kerk, evenals de rol van nationale bisschoppenconferenties in de “dynamiek van de synodaliteit”, de (herzieningen van de)betrekkingen met het Vaticaan en de hernieuwde plaats van leken in kerkleiderschap. De werksessie over de interreligieuze dialoog werd voorgezeten door de twee vertegenwoordigers van de Franse bisschoppenconferentie voor de betrekkingen met de islam en het jodendom.

Een ander onderwerp was de situatie in Oekraïne, Gaza en de Afrikaanse Sahelregio, “waar de humanitaire situatie zorgwekkend blijft”, zoals de bisschoppenconferenties opmerkten. Ten slotte keken de vertegenwoordigers van de kerk ook naar de impact van de conflicten op de lokale christelijke gemeenschappen.

De jaarlijkse bijeenkomst van de zes bisschoppenconferenties vond voor de tweede keer in deze vorm plaats. Vorig jaar werd het al jarenlang bestaande uitwisselingsformat van de voorzitters van de Zwitserse, Franse en Duitse bisschoppenconferenties uitgebreid met extra landen.