-Amsterdam- Programmamaker, presentator en kunstenaar Harry de Winter is dinsdagavond op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie vanmiddag bekendgemaakt. Hij was ongeneeslijk ziek en leed aan asbestkanker.
NCRV
Na een periode als radioverslaggever voor KRO en VARA werd De Winter door de NCRV ontdekt als DJ. Hij werkte daarvoor in die hoedanigheid al op studentenfeesten in Amsterdam. De Winter begon als freelance producent (muziekselectie) van het jongerenradioprogramma ‘Filter’, waarvan hij daarna ook presentator werd. Bij het vijftigjarig bestaan van de NCRV werd De Winter gevraagd om samen met zijn radiochef Rob Bijnsdorp vier live-radiofestivals te organiseren. Als gevolg hiervan kreeg De Winter zijn eigen televisieprogramma: De Filter Furore Show. Na zes afleveringen stopte de NCRV hiermee, omdat deze destijds nog conservatievere omroep meende dat het programma niet bij hen paste. Het programma werd ook in verband gebracht met drugsgebruik- en verheerlijking. De Winter beklaagde zich hierover op televisie en werd prompt ontslagen.
IDTV en Lingo
Als tegenreactie richtte De Winter in 1977 de productiemaatschappij IDTV op. In het begin produceerde IDTV vooral popprogramma’s als Je Ziet Maar, Clipparade en liveconcerten van onder anderen Madonna, Pink Floyd, U2 en Prince, die over de hele wereld werden uitgezonden. In de jaren 90 groeide het bedrijf dankzij uiteenlopende programma’s als de successpelletjes Lingo, Boggle en de series Oud Geld, Taxi en Pleidooi uit tot de op een na grootste tv-producent van Nederland (op Endemol na).
In verband met het overlijden van producent en programmamaker Harry de Winter zendt de EO donderdagavond de documentaire Broertje uit. In deze film, gemaakt door Natascha van Weezel, maakt De Winter, samen met zijn broer Micha, een bijzondere reis door Duitsland. De broers wandelen vanaf voormalig concentratiekamp Sachsenhausen bij Berlijn circa 100 kilometer naar het stadje Havelberg. Hiermee treden ze letterlijk in de voetsporen van hun vader, chemicus Max de Winter. Hij legde dezelfde tocht af in mei 1945. De film heeft als onderwerp de oorlogsgeschiedenis van de ouders Max en Bertine de Winter, verteld door Harry en zijn broer Micha.
De film is opgenomen in 2022, op dat moment was Harry al ernstig ziek. Broertje zou eigenlijk later dit jaar uitgezonden worden, maar is sneller afgemaakt om deze als in memoriam voor Harry te kunnen tonen. In verband met het overlijden is de film nu eenmalig te zien op donderdag 9 maart.
Heft in eigen handen
Nadat vader Max de Winter door het Rode Leger was bevrijd uit Sachsenhausen, wilde hij zo snel mogelijk terug naar Nederland. Niet in de laatste plaats om te achterhalen of zijn vrouw, Chelly Francken, nog in leven was. Zelfs na wekenlang wachten, bleef de hulp van de Nederlandse autoriteiten uit. Daarop besloot Max het heft in eigen handen te nemen: hij vertrok naar het Westen, te voet. Sterk vermagerd en verzwakt bereikte hij het plaatsje Havelberg aan de Elbe. Aan de overkant van de rivier werd hij opgevangen door het Amerikaanse leger.
Holocaust
Toen de broers Harry en Micha na de dood van hun ouders een landkaart vonden met daarop de route van Sachsenhausen naar Havelberg, vatte Micha het plan op voor een reconstructie van deze wandeling. Harry heeft zich nooit al te veel met de Tweede Wereldoorlog willen bezighouden en weigerde. Maar sinds zijn ernstige ziekte is dat veranderd. In de zomer van 2022 gaan de broers dan ook op pad. Tijdens de reis blikken ze terug op hun leven én dat van hun veerkrachtige ouders. Want ondanks de verschrikkingen die zij beiden doormaakten, hebben zij hun zoons nooit willen belasten met hun hartverscheurende ervaringen tijdens de Holocaust.
De film wordt uitgezonden door de Joodse Programmering van de EO en is gemaakt door Natascha van Weezel en ingesproken door Micha de Winter.
De film is donderdagavond 9 maart eenmalig te zien op NPO 2. Op 3 mei volgt een herhaling op de eigenlijke uitzenddatum. Vanaf dat moment is de film ook via NPO Start te kijken.
Als de PVV lef heeft, komt er noodwetgeving om vuurwerk te verbieden. Stop het geweld tegen hulpverleners. Vuurwerk is gevaarlijker dan een asielzoeker, Geert Wilders!mediaman/journalist Sjuul Paradijs