De huismus: vogel van het jaar 2024!
-Haren- Wanneer u in uw tuin of straat huismussen hoort tsjilpen, mag u de Heer danken en u gelukkig prijzen. Deze gevleugelde vriend staat namelijk behoorlijk onder druk. God zij geprezen is het niet heel moeilijk om het vogeltje een handje te helpen.
Vogel van jet jaar
De huismus is uitgeroepen tot vogel van het jaar 2024! Hoewel deze leuke vogel algemeen bekend is, is het een bijzonder kwetsbare soort. Sinds 2007 is hun aantal met meer dan 42 procent afgenomen, waardoor zij al enkele jaren op de ‘Rode Lijst’ staan. De huismus verdient daarom onze volle aandacht!
Een gezonde kolonie bestaat uit een 20-tal paartjes. Zij vertoeven graag in de buurt van mensen. Hebben zij eenmaal een geschikte woonplek gevonden, kunnen zij generaties lang op dezelfde locatie blijven.
Voedseltekorten
Helaas ondervinden huismussen steeds meer moeilijkheden bij het vinden van geschikte nest- en schuilplaatsen in de winter. Dit komt deels doordat er steeds minder plaatsen zijn waar zij onder de dakpannen hun nest kunnen bouwen, maar ook door de afname van (kleinschalig) groen en de daarmee gepaard gaande voedseltekorten. Gelukkig kunnen wij ons steentje bijdragen en voor hen een nestkastje ophangen en hen bij te voederen! Heel belangrijk is natuurlijk ook: de tegels de tuin uit en groen er weer in!
Wat eet de huismus?
De huismus houdt van een gevarieerd menu, bestaande uit zaden, granen en insecten. Maar ook broodkruimels, ongezouten pindas’, vetbollen en een beetje graan, vallen in de smaak. Of zij nu op de grond scharrelen, van een voedertafel of uit hangende voedersilo (kattenveilig) eten, het lijkt deze vogels allemaal niet zoveel uit te maken.
Wat kunnen we nog meer doen om de huismus te helpen?
Voorzie een nestgelegenheid en slaapplaatsen in de winter. Het zijn kolonievogels die graag met meerdere koppeltjes bij elkaar broeden. Zorg ervoor dat de mussen onder uw dak kunnen wonen, maak eventueel gebruik van speciale mussenpannen. Plant een natuurlijke haag waar zij in de winter kunnen schuilen of laat een gevel met klimplanten begroeien. Hou de schepping in stand en kom vandaag nog in actie!
Huismus bio
Naam: Huismus (Passer domesticus); Soort: zangvogel; Aantal eieren: 4-6 in een jaar; Leeftijd wordt gemiddeld 3 jaar; Weegt 28-30 gram; Spanwijdte: 20-25 cm; Lengte 14-16 cm; Favoriete woonstek: bij mensen, in het loofbos en tuin; Voedsel: zaden, insecten; Vijanden: sperwer, huiskat