Het gaat weer wat beter met de Nederlandse bossen

Leestijd: < 1 minuut
[su_heading size=”11″ margin=”30″]Dinsdag 12 juli 2022 -06:22 – Bron: ADN/WU – Beeld: Publiek domein[/su_heading]
  -Wageningen- De Nederlandse bossen zijn meer gevarieerd geworden en het bosoppervlak verdwijnt niet meer zo snel als tien jaar geleden, blijkt uit de zevende editie van de Nederlandse Bosinventarisatie.

Sinds 2017 is het bosgebied met zo’n 2000 hectare afgenomen. Dat is weinig in vergelijking met de vorige meetperiode van 2013 tot 2017, toen bijna 10 hectare verdween. Het aandeel loofboomsoorten is groter dan het aandeel naaldboom, wat goed is voor de biodiversiteit omdat loofbomen meer diersoorten aantrekken. Ongunstig zijn toenemende droogte en stikstof.

Goed nieuws

In veel gebieden staan meer verschillende bomen, vooral in stukken bos waar vroeger alleen naaldbomen stonden. Het aandeel loofboomsoorten in Nederland is voor het eerst sinds het begin van de ‘bosinventarisatie’ groter dan het aandeel naaldboomsoorten.

Dat is goed nieuws, vindt Sander Wijdeven. Hij is ecoloog bij Staatsbosbeheer en niet betrokken bij het onderzoek. “Loofbomen trekken meer diersoorten aan dan naaldbomen en zijn dus goed voor de biodiversiteit.”