Hoe gedraag je je in de (Nacht)mis

Leestijd: 3 minuten
Zon 24 december 2023 ~ 06.06 uur ~ Bron: Redactie Kerk/Jan Heller ~ Beeld: MariaBode
Hoe heurt het eigenlijk ?

 -Emmen- Nederlanders zijn lomp en bot, dat zei ooit Priester Antoine Bodar en hij heeft volledig gelijk. Wie wel eens door een winkelstraat loopt en let op het kleedgedrag en gedragingen van sommige Nederlandse inboorlingen staat regelmatig stil van verbazing.

Maar stel je voor, je gaat nog maar zelden of nooit naar de Kerk en voelt nu met Kerst wel die behoefte om te gaan. Hoe gedraag je je dan? Hier enige welgemeende tips:

Binnengaan: Kom op tijd, het is druk. Kom in stilte binnen en zoek een plek. Als de Mis al is begonnen, ga dan rustig en kalm de Kerk binnen. Begroet bezoekers van de Mis, geestelijken (Hoi Pastoor) of Heiligenbeelden (Hé Petrus!”) niet en zeker niet luidruchtig. Neem achterin de Kerk een Misboekje en vergeet niet te betalen.

Kleding: Een joggingpak is geen pak. En dames: enkele onthullende blikken worden misschien welwillend ontvangen door organisten van boven, maar ze zijn ongewenst.

Heren doen hun hoeden en petten af, toupetjes mogen gedragen worden. Dames mogen hun hoed ophouden. Zelfbewuste, geëmancipeerde vrouwen doen hun hoeden en petten ook af om redenen van gelijkheid. Deze regels zijn niet meer van toepassing zodra iemand het koud heeft.

Zitplaatsen: Er is meestal vrije keuze van zitplaatsen. Als je echter op de stoel zit waar mevrouw Hoestmans van Roddelenstein al 63 jaar zit, moet je zo snel mogelijk een andere plek zoeken.

Zing: Zing mee als je het lied kent en de parochie kunt verblijden met je gezang. Als je het lied helemaal niet kent of je stem niet zo geoefend is, is het aan te raden om zachtjes te neuriën. Vermijd commentaar op de algemene muzikale prestaties van het koor met een score (“Geen punten of douze points!”).

Preek: Als de preek te lang is, zijn subtiele hints aan te raden. Een lange blik op het horloge en dan een betekenisvol oogcontact met de persoon die naast je zit of een stevige gaap helpen de voorganger om tot het einde te komen.

Roep alsjeblieft niet te vroeg “Amen” of zelfs “Schiet op, ik moet nog een pizza in de oven doen!”. Na de preek volgt geen applaus.

Vredeswens: Zeg bij de vredeswens eigenlijk alleen een korte vredeswens, bij voorbeeld “Vrede van Christus”. Alles wat verder gaat (huwelijksaanzoeken, vervloekingen opmerkingen over de temperatuur in de Kerk) kunt U buiten het Kerkgebouw uitspreken.

Collecte: Gelieve geen geld uitgebreid te wisselen bij de collectant. Biljetten liggen over het algemeen prettiger in de hand, maken minder lawaai en zijn makkelijker te tellen.  Muntjes van supermarkten voor winkelwagentjes worden gezien als een vrolijke kritiek op de consumptiemaatschappij. Vreemde valuta wordt gezien als een subtiele hint dat de Pastoor op een vakantie naar het buitenland moet gaan.

Fotograferen: De aanstelligere telefoonverslaving kennen we in de kerk NIET. De telefoon staat op ‘stil’ en wordt niet gebruikt. Ook onze Lieve Heer belt niet als hij U roept, neem er een voorbeeld aan.

Knielen en opstaan:  Als je niet zeker weet op welk moment je moet opstaan of knielen, neem dan het voorbeeld aan de Kerkveteranen in de Mis en doe hetzelfde. Ga niet op zoek naar de alleroudste veteranen, want het risico bestaat dat deze in slaap zijn gevallen.

Communie: De procedure is helder. Je wacht tot jouw bank aan de beurt is, loopt richting de Priester en dringt niet voor. Aankomen lopen met je handen gevouwen voor je buik en je linkerhand plat openen met je rechterhand eronder. Dan met je rechterhand de hostie eraf pakken – even blijven staan – amen zeggen, de hostie in je mond stoppen, omkeren en teruglopen. Tijdens het teruglopen naar je plek, loop je niet kauwend op de hostie, als ware het kauwgom!

Einde van de viering: Eerlijkheid wordt gewaardeerd (bijv. in de Kerstnachtmis): “Tot over een jaar” tegen de persoon naast je zeggen, is op dit moment ongepast. Je wenst elkaar een Zalig Kerstmis en geen “Prettig kerstfeest” of “merry xmass” of “hé de groetjes en eet niet teveel” Bij het verlaten van de bank leg je het ‘missaaltje’ (het Kerkboekje) op de hoek van de bank, zo hoeven de kosters niet de hele nacht boekjes op te rapen, op, naast of onder de bank.

Begrepen? Dan een Zalig Kerstmis en veel devotie !

 

 

 

Geef een reactie op dit artikel