Hoe lang kan de kerstboom blijven staan?

Leestijd: 2 minuten

Donderdag 2 januari 2025 – 05:05 uur – Bron: Redactie Kerk – Beeld: Simon Berger

-Emmen- In vrijwel alle katholieke landen bestaat de afspraak dat er uiterlijk 24 december een kerstboom opgezet en versierd moet zijn. Maar, hoelang kan hij blijven staan? Wanneer moet een kerstboom traditioneel uit de huiskamer verdwijnen?

Steeds meer mensen laten de kerstverlichting het hele jaar hangen, met een boom gaat dat wat lastiger, of het moet al een plastic exemplaar zijn. Hoe dan ook, er zijn regels en tradities.

Opvallend veel mensen zijn het er niet over eens wanneer de kerstboom na Kerstmis moet worden weggegooid. Volgens onderzoek uit 2021  gooit 31 procent van de mensheid hun boom weg tijdens de kerstvakantie, 12 procent direct na nieuwjaarsdag, 24 procent gooit hem weg op 6 januari (Driekoningen) en toch nog 31 procent pas na 31 januari.

Tot wanneer moet ik de kerstboom laten staan?

Ook de datum 2 februari, de dag waarop met name katholieken Lichtmis vieren, wordt in beeld gebracht bij het weggooien van kerstbomen en daarmee het einde van de kerstvieringen.

Hoe komt het dat er verschillende ideeën bestaan ​​over wanneer het gepast is om de kerstboom te laten staan?

Openbaring

6 januari wordt Driekoningen, Epifanie of Openbaring van de Heer (Solemnitas Epiphaniae Domini in het Latijn)of epiphaneia genoemd, het Griekse woord voor “verschijning”. Op deze dag wordt ook Jezus in de kribbe herdacht, d.w.z., volgens het christelijk geloof, de verschijning van God in de wereld.

Sommige orthodoxe christenen vieren Kerstmis in de nacht van 7 januari. De Russisch-Orthodoxe Kerk viert Kerstmis volgens de Juliaanse kalender, 13 dagen na katholieke en protestantse christenen. De Servisch, Georgisch en Oekraïens-Orthodoxe Kerken, evenals enkele andere kerken die de Gregoriaanse kalenderhervorming niet hebben gevolgd, vieren ook de geboorte van Christus in de nacht van 7 januari.

De kerstperiode eindigt in de katholieke kerk op 6 januari – de datum is voor velen dan ook een kans om de kerstboom weer te laten verdwijnen.

Tijd van Driekoningen

Op 2 februari, Lichtmis, wordt Kerstmis opnieuw herdacht. Tot het Tweede Vaticaans Concilie in de jaren zestig werd de feestdag, dat precies veertig dagen na Kerstmis plaatsvindt, in de katholieke kerk beschouwd als het officiële einde van de kerstperiode. In sommige gezinnen wordt de traditie in stand gehouden om de kerstboom of de kerststal tot 2 februari te laten staan.

Lichtmis

Lichtmis gaat terug op een oudtestamentische traditie: de eerstgeboren zoon werd als Gods eigendom beschouwd, dus brachten Maria en Jozef hun zoon Jezus naar de tempel om hem met een offer te verlossen. Daar herkende de oude man Simeon het kind als zijn redder. Traditioneel worden op de feestdag de kaarsen voor het komende jaar ingewijd.

En, in de landbouw had ‘Lichtmis’ een grote betekenis: de boerenknechten en dienstmeisjes ontvingen hun loon van het voorgaande jaar en konden hun dienst opzeggen.

Voor zowel 6 januari als 2 februari zijn er goede argumenten om de kerstboom zo lang te laten staan. Uiteindelijk is het natuurlijk aan elk huishouden om te beslissen hoe lang de natuurspar of plasticspar in de woonkamer mag blijven.

Geef een reactie op dit artikel