Permanent bewaakt
Sporten om fysiek fit te blijven doe hij thuis in Bussum. Naar de sportschool gaat hij niet meer, sinds hij in 2017 permanent bewaakt wordt door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke beveiliging. Het sporten om fit te blijven gebeurt nu thuis. Van den Heuvel, full time misdaadjournalist bij o.a. Telegraaf en RTL wordt met de dood bedreigd door de criminele organisatie rond Ridouan Taghi.
Van den Heuvel is een vrij man, maar toch gekooid. Permanente bewaking eist van hem en zijn vrouw nadenken bij elke stap die je doet. Even snel winkelen is er niet bij, dat moet eerst in overleg met de beveiligers. Het is de hoge tol voor misdaadjournalisten. Zijn collega Peter R. de Vries had geen beveiliging. De Vries betaalde de hoogste prijs.
Alle beperkingen zorgen er voor dat je anders leeft. Zijn vrouw vindt veel kracht en steun in haar geloof. Van den Heuvel inmiddels ook. “Ik ben Katholiek opgevoed en heb tijdens mijn volwassen leven een hele lange tijd ver van het geloof afgestaan. Maar je zit in een klotesituatie en voelt je rot en ik heb als kind geleerd dat bidden troost geeft, dat herinnerde ik mij. Toen ik als kind wel eens een proefwerk moest maken, ging ik de avond ervoor, op de knieën naast het bed, bidden. O help mij alsjeblieft om het te halen. Ik greep daar na de moord op Peter R. de Vries steeds meer op terug.”
Dankbaarheid
Voor Van den Heuvel is het belangrijk dankbaarheid te tonen. “Het geloof dwingt je om over het leven na te denken.” Een jaar of 10 geleden begon hij meer-en-meer interesse in de Kerk te krijgen. Zijn vrouw was een vasthoudende kerkgangster, soms wel eens tot ergernis van Van den Heuvel. “Er is meer dan alleen de Kerk” zei ik dan tegen haar. Maar gaandeweg ging hij met haar mee naar de Eucharistieviering. “Ik merkte dat de Kerk rust gaf en mij een spiegel voorhield. Ik ging meer nadenken over het leven en het materialisme. Door het geloof wordt je teruggeworpen op dat waar het allemaal om draait”.
Oerconservatieve
Van den Heuvel wil iets doen voor anderen en weet dat anderen helpen gelukkig maakt, het is de drijfveer in zijn leven. “Ik geloof ook dat er iemand is die op mij let en mij behoedt voor al te veel onheil”. Daarbij indirect verwijzend, zonder de naam te noemen, naar de moord op collega de Vries. Het troost hem ook dat de mens, na de dood verantwoording zal moeten afleggen. Hij noemt zichzelf een atypische gelovige: “Dat oerconservatieve, daar heb ik niet zoveel mee, het belerende ook niet. Ik ben van mening dat de Kerk de ontkerkelijking aan zichzelf te danken heeft”. Na een hectische week is dat moment in de Kerk een soort meditatie voor hem. Ook met sommige Bijbelteksten kan hij niet veel, “waar gaat dit over?” Hij refereert aan de dood van Peter R. de Vries: “De week na de moord gingen mijn vrouw en ik naar de Kerk. Er werd voor alles en nog wat gebeden, maar niet voor hem. Ik werd echt boos, wat zit ik hier te doen?”
Na jaren niet meer in de Kerk te zijn geweest, is Van den Heuvel op zondag weer terug in het Huis Gods, met bewaking. De afgelopen week verwerken en inspiratie opdoen voor de komende week. Sporten om fysiek… en naar de Kerk om geestelijk fit te blijven en dat allebei onder strenge persoonsbewaking. Week in week uit.