Hoeven: Na kerk nu ook kapel dicht

Leestijd: 2 minuten

Vrijdag 29 november 2024 – 06:35 uur – Bron: Redactie Kerk/parochie – Beeld: EMB/Peter van der Wielen

-Hoeven- De Rooms-katholieke parochieemeenschap in het Brabantse Hoeven staat vanaf 2025 ‘op straat’. Ging drie jaar geleden de Sint-Jan de Doperkerk in het centrum dicht, om plaats te maken voor het nieuwe dorpshuis, moet ze nu einde van het jaar ook de kapel Bovendonk verlaten. Het gebouw wordt verkocht. Lees verder onder de afbeelding>

De kapel van Bovendonk te Hoeven (Beeld EMB)

 

 

Pastoor Maickel Prasing heeft er een dubbel gevoel bij. “Enerzijds is dit de plek waar wij de laatste drie jaar gevierd hebben en waar wij een thuis gemaakt hebben voor de Hoevense gemeenschap. Anderzijds weten we al dat we op 29 december hier de laatste viering gaan hebben”, zegt hij tegenover de verzamelde pers.

Iedere zondag bezoeken zo’n dertig tot veertig mensen de kapel in Hoeven voor een viering. “Dat is voor bisdom Breda begrippen best behoorlijk.” De pastoor had gehoopt dat hij nog een aantal jaren vieringen en missen in de kapel had mogen verzorgen.

Maar die hoop is vervlogen, want het driejarige huurcontract loopt af en het bisdom neemt een ander besluit. De parochie had gehoopt nog een tijdje te kunnen blijven kerken tot Bovendonk een andere eigenaar zou krijgen. Maar dat gaat niet lukken. Het bisdom maakt haast en kiest ervoor om het pand te verkopen.

“Het is wel vervelend, zeker omdat de bisschop van Breda ons eerder overhaalde om te verhuizen naar deze kapel. Wij hadden niet durven denken dat wij er maar voor zo’n korte periode gebruik van mogen maken.” Voor hem komt de sluiting een paar jaar te vroeg. “Wij hebben ook te maken met natuurlijk verloop. Hadden wij hier nog een jaar of vijf gezeten, was het misschien meer op een natuurlijkere manier overgegaan.”

Prasing begrijpt de economische overweging. “Bovendonk moet gewoon zoveel mogelijk geld gaan opbrengen.” Toch had hij van het bisdom wel een andere keuze verwacht. “Wij hebben het er altijd over dat het niet om stenen gaat, maar om mensen. Toch wordt er nu duidelijk voor de stenen gekozen”, betreurt hij.

En nu?

De Sint-Jan de Doperkerk, op loopafstand van de kapel, in het centrum is aan de Eredienst onttrokken en nu moet ook de kapel plaats maken voor andere doeleinden. Dat betekent dat gelovigen in Hoeven geen onderdak meer hebben voor een Misviering. Hoevenaren moeten voortaan kerken in de Basiliek in Oudenbosch of uitwijken naar Etten-Leur.

Toen Prasing als pastoor begon, had hij niet verwacht dat hij te maken zou krijgen met kerksluitingen. “Helaas is dat nu behoorlijk aan de gang.” Het geloof is langzaam aan het uitsterven, meent hij. Prasing heeft voor zichzelf die knop een tijd geleden al omgezet. “Zoals het vroeger was dat je bijvoorbeeld standaard gedoopt werd en voor de kerk trouwde, dat is gewoon niet meer. Daar moeten we mee dealen.”

Het Bisdom Breda laat in een reactie weten dat de kapel verkocht wordt, omdat het gebouw restauratie- en verduurzamingswerkzaamheden nodig heeft. “Dat kan het bisdom exploitatietechnisch niet dragen.” Voor zowel de kapel als het complex Bovendonk zal dus een nieuwe bestemming gezocht worden.

Geef een reactie op dit artikel