Honduras “Protestanten zijn nu talrijker dan katholieken”

Leestijd: 4 minuten
Donderdag 2 mei 2024 ~ 13:39 uur ~ Bron: Redactie Kerk/ACN ~ Beeld: MB
[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees voor”]

 -Tegucigalpa- Christenen in Honduras leven in een harde realiteit die wordt getroffen door criminele bendes, armoede en tekorten aan arbeidskrachten, zegt de Pauselijke stichting Kerk in Nood (ACN) voor Midden-Amerikaanse landen. Maar ondanks het feit dat er nu meer evangelicals zijn dan katholieken, zijn de pastorale vruchten en de inzet van katholieken in het land een bron van hoop. Lees verder onder de afbeelding>

Een Rooms-katholieke kerk in Honduras. In 2023 is het aantal protestanten inmiddels aanzienlijk groter dan het aantal katholieken.

 

Honduras is het op één na armste land van Latijns-Amerika, waar 75% van de bevolking in armoede leeft. Het land wordt geconfronteerd met een ernstige energiecrisis, met voortdurende stroomuitval om de energievoorziening te rantsoeneren. Bovendien veroorzaken extreme weersomstandigheden seizoenen van volledige droogte en op andere momenten stortregens die alles onder water zetten, waardoor landbouw steeds moeilijker wordt. Er is echter een nog grotere dreiging: het geweld van de ‘mara’s’.

Mara’s

Wat zijn deze “mara’s”? Dit zijn keiharde criminele bendes uit Midden-Amerika die zich voornamelijk bezig houden met drugshandel, gedwongen prostitutie en afpersing. Honduras wordt gebruikt als doorvoerland voor drugs en hoeren naar de VS. De bendes in Honduras controleren vrijwel alles. Gezinnen kunnen geen bedrijf hebben vanwege de ‘oorlogsbelasting’, een soort belasting die de bendes aan burgers opleggen en die vaak onmogelijk te betalen is.

De kerk, in dit geval de Rooms-katholieke,, probeert er het beste van te maken. In sommige gebieden is het erg moeilijk is om het pastorale werk uit te voeren, vooral te midden van conflicten tussen bendes, omdat verschillende bendes onderling vechten om de controle over dat gebied. De bisschoppenconferentie heeft al opgeroepen tot vrede en heeft de regering gevraagd actie te ondernemen vanwege de onveiligheid in het land. Het pastorale werk van de katholieke Kerk is belangrijker dan ooit.

Het tekort aan priesters is één van de vele problemen voor de kerk. In Honduras heeft een priester vier keer meer mensen om voor te zorgen dan een priester, bijvoorbeeld in Europa. Daarnaast is er het lage opleidingsniveau, het gebrek aan vervoer op het platteland en de slechte onderwijsvoorzieningen in het land. De gelovigen zijn erg arm en het gebrek aan catechetisch materiaal is enorm. Ze willen cursusmateriaal hebben, maar missen de middelen om dit te verwerven. Aan de andere kant is de regering uiterst streng in het verstrekken van visa aan buitenlandse religieuzen. Er worden strenge eisen aan hen gesteld, waardoor het voor hen lastig is om het land binnen te komen of te blijven. Lees verder onder de afbeelding>

Mormonen-tempel in Honduras

 

Hondurezen tonen een grote openheid tegenover het goddelijke. Dit is goed omdat zij God met heel hun hart zoeken, maar het maakt hen ook ontvankelijk voor iedereen die bereid is spiritualiteit aan hen over te dragen. Dit impliceert dat zij gemakkelijk gevangen kunnen worden genomen door evangelicale sekten, die met succes het land ‘veroveren’, of die antwoorden zoeken in bijgelovige praktijken, die nog steeds sterk aanwezig zijn in Honduras.

Hondurezen zijn mensen met veel geloof. Zij hebben God nodig. Het ooit Rooms-katholieke Honduras is heden-ten-dage het land met het hoogste percentage protestanten in heel Latijns-Amerika. Er is sprake van een opmerkelijke toename in de aanwezigheid van evangelicale groepen, het aantal protestanten is nu aanzienlijk groter dan het aantal Rooms-katholieken. Bovendien worden veel van deze protestantse sekten gefinancierd door rijke groeperingen in de Verenigde Staten: zij zorgen voor een doorlopende aanvoer van predikanten, waardoor zij binnendringen waar katholieke priesters niet komen of niet zo actief zijn. De katholiek, die alleen katholiek is uit traditie en niet uit overtuiging, wordt uiteindelijk onderdeel van die religieuze bewegingen. Er wordt van de kant van de Rooms-katholieke kerk een grote inspanning geleverd om haar gelovigen op te leiden, ondanks zoveel aanbod en invasie van andere christelijke groeperingen en sekten.

De afgelopen vijf jaar heeft ACN 65 projecten uitgevoerd in Honduras, voor bijna een miljoen euro. Bijna een derde daarvan is bestemd voor de bouw en het herstel van parochies, kapellen en parochiezalen. Men heeft ook de opleiding van pastorale werkers en seminaristen ondersteund, hulp voor het levensonderhoud van nonnen, steun voor catechetisch materiaal en media, evenals de aanschaf van voertuigen voor de missie. Het werk van Kerk in Nood kunt U steunen door op onderstaande button te klikken>