-Nijmegen- Thomas Quartier (51), monnik en hoogleraar te Nijmegen, zou zich in een klooster in Doetinchem schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag ten opzichte van een jongere voormalige student. Dat schrijft het Nederlands Dagblad gisteren.
Quartier is sinds 2020 hoogleraar aan de Radboud Universiteit. Een jaar later werd Quartier, die vaak in de media optreedt, bovendien Theoloog des Vaderlands.
Brief
Het Nederlands Dagblad citeert uit een brief van de abt van de Sint-Willibrordsabdij in Doetinchem. Daarin staat dat Thomas Quartier een “exclusieve, onvoorwaardelijke vertrouwensrelatie” zou hebben gewild met een nieuwe broeder (een novice) die in 2018 intrad in de Sint-Willibrordsabdij, waar Quartier destijds ook woonde. De novice, 29 jaar oud, was tevens een voormalige student van Quartier aan de Radboud Universiteit.
Volgens de abt was er sprake van “machtsmisbruik, emotioneel misbruik en psychisch misbruik”
De abt van de Sint-Willibrordsabdij concludeerde dat er tussen Quartier en de novice sprake was van “machtsmisbruik, emotioneel misbruik en psychisch misbruik”, waarin “morele, psychische, emotionele en ook seksuele grenzen zijn overtreden”. Seksuele handelingen hebben niet plaatsgevonden, aldus de abt. Inmiddels is gebleken dat het hier niet gaat om een broeder, maar een student.
In 2020 stapte de novice naar de abt van het klooster. Als gevolg van het vermeende misbruik werd Quartier in 2020 overgeplaatst van de abdij in Doetinchem naar Abdij Keizersberg in het Belgische Leuven. De Doetinchemse abdij deed geen officiële melding bij de Rooms-Katholieke Kerk, al had dat volgens de regels wel van de kerk gemoeten.
Ontkenning
De prior van de kleine gemeenschap in Leuven was geïnformeerd over de affaire in Doetinchem. Toch werd Quartier daar in de gelegenheid gesteld diaken te worden. Zelfs een priesterwijding in 2023 stond al gepland. Die ging echter niet door nadat de Belgische bisschop Jozef De Kesel over het misbruikverleden hoorde.
De Vaticaanse dicasterie dat op de kloosters toeziet liet de Belgische abdij volgens het Nederlands Dagblad weten dat soortgelijk misbruik door de broeder ‘gezien zijn persoonlijkheidsstoornis’ waarschijnlijk in de toekomst opnieuw zal voorkomen.
Thomas Quartier reageert vandaag in het Nederlands Dagblad dat zijn vertrek uit de Sint-Willibrordsabdij het gevolg was van “een botsing van karakters”. Hij ontkent “ten stelligste” dat hij zich heeft schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. “Er is nooit een klacht ingediend en er is nooit een straf opgelegd.”
Of de kwestie gevolgen heeft voor Quartiers aanstelling aan de Radboud Universiteit, is op dit moment niet duidelijk. De universiteit heeft nog niet gereageerd.
Update 24/11 9.30 uur. In diverse mediameldingen wordt gesproken over vermeende grensoverschrijdend gedrag van Thomas Quartier ten opzichte van een jongere broeder die op dat moment ook een student van Quartier was aan de Radboud Universiteit. Dit klopt niet: het betrof een voormalige student van Quartier.