Hymnes en kerkelijke uitvaartmuziek maken in rap tempo plaats voor popmuziek

Leestijd: 2 minuten

Tekst is belangrijker dan de melodie.

Woensdag 18 januari 2023 – 14:01 uur – Bron: Redactie kerk/Omroep Brabant/Malini Witlox- Beeld: Publiek domein
[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees voor”] -Eindhoven- Het ene liedje raakt ons meer dan het andere. Waldie Hanser (42), promovendus aan Tilburg University, onderzocht wat uitvaartmuziek populair maakt. En waarom verdwijnen typisch Kerkelijke liederen- en uitvaartmuziek om plaats te maken voor popmuziek? Hanser sprak met Omroep Brabant over het fenomeen muziek en uitvaart. Lees verder onder de reclame>

“Belangrijk is dat mensen een persoonlijke verbinding met de muziek hebben. Muziek kan voelen als begripvolle vriend. Muziek kan sturen hoe wij ons voelen. Het reguleert onze stemming deels”, aldus de promovendus. Hanser onderzocht zowel de troostende eigenschappen van muziek als het effect van muziek die wordt afgespeeld bij uitvaarten.

Hymnes en kerkse begrafenismuziek

Hymnes en kerkse begrafenismuziek zijn in Nederland langzaamaan vervangen door popmuziek. Hoewel er een uitzondering is: Het ‘Ave Maria’ staat op nummer 3 in de Dela-uitvaart top 100.

Hanser analyseerde met hulp van slimme software honderdvijftig populaire Nederlands- en Engelstalige uitvaartliedjes. “Hymnes zijn vrijwel altijd in mineur, een sombere toonsoort. Terwijl de gekozen popmuziek vaak in majeur is en hierdoor vrolijker klinkt. Al kan de melodie wel somber zijn. Vaak wordt ook een lied in de tweede persoonsvorm gekozen, zoals het nummer You never walk alone. Dat doen wij omdat wij de verbinding met de overledene zoeken.