Op het nieuwe en razendsnelle Saudische stratencircuit deden de Red Bulls en de Mercedessen weinig of niets voor elkaar onder. Het zal vandaag weer spannend worden tussen de twee Katholieke coureurs Jos Verstappen en Louis Hamilton. Maar hoe Katholiek zijn beide strijders en wat betekent het geloof (nog) in hun leven?
Kaarsje
Laten wij beginnen met onze eigen Jos Verstappen. Hij komt uit een Katholiek ‘nest’. Van hem is bekend dat zijn moeder voor elke race een kaarsje brandt. Formule-1 racen is ten slotte wel een stukje gevaarlijker dan een ‘potje’ dammen of schaken. Inzake geloof en politiek laat Jos zich niet uit. Het is duidelijk te merken dat hij onder een streng bewind van marketingmanagers staat. Politieke of religieuze uitlatingen doen, kunnen fans en adverteerders kosten en dat mag dus niet gebeuren. Vandaar dat er over het geloofsleven van Jos niet heel veel bekend is.
Foto Paus
Daarentegen is zijn opponent Louis Hamilton uit heel ander hout gesneden. Hij komt openlijk uit voor zijn geloof, het Katholicisme. Waar zijn landgenoot en coureur Sergio Perez een foto van Paus JP II in zijn cockpit heeft, daar heeft Hamilton een foto van Paus Franciscus aan boord.
,,Ik voel mij echt beschermd door de hand van God. Dat wil niet zeggen dat ik denk dat ik 100 jaar ga worden of dat ik mijn volgende verjaardag ga halen. Ik zorg er alleen maar voor dat ik alles tussen nu en de volgende dag uit het leven haal,” aldus Hamilton.
Hamilton, met meerdere wereldtitels de succesvolste Formule 1-coureur van Groot-Brittannië, is een diep gelovig man. Hij haalt kracht uit zijn religie. ,,Ik ga voorafgaande aan de races met enkele naaste vrienden ontbijten en daarna altijd naar de kerk. Meestal vertrekken wij verlicht en gesterkt. Het lijkt erop of je dan terug bij jezelf komt.”
Voor Paus Franciscus, ook een Zuid-Amerikaan, heeft Hamilton grote bewondering. Zijn opkomen voor de zwaksten, zijn uitspraken die niets aan duidelijkheid te wensen overlaten zijn hem dierbaar. Hamilton is in het verleden al eens op audiëntie bij de Paus geweest.
Onaanvaardbaar
Louis Hamilton houdt zich steeds uitgesprokener bezig met maatschappelijke kwesties. In de afgelopen tijd was hij al nauw betrokken bij de ‘Black Lives Matter-beweging’.
In een Instagram-story uitte Hamilton dit voorjaar scherpe kritiek op de Rooms-Katholieke kerk. De diep gelovige Katholiek Hamilton, reageerde op de weigering van het Vaticaan om zegeningen te geven aan koppels van hetzelfde geslacht. “Het is onaanvaardbaar dat mensen in deze tijd vooroordelen of discriminatie ervaren vanwege van wie zij houden – vooral in de naam van God, over wie ons wordt verteld dat hij van alle mensen evenveel houdt”, aldus Hamilton, Hamilton verwijst daarbij naar een Instagrampost van popzanger Elton John, die zelf homosexueel is. Ook hij gaf kritiek op het kerkelijk standpunt.
“Hoe kan het Vaticaan relaties van hetzelfde geslacht afwijzen omdat deze ‘zondig’ zijn, maar tegelijkertijd profiteren van het investeren in de film ‘Rocketman’, een film die gaat over hoe ik geluk vond in de liefde voor David”, schrijft de 73-jarige popster . Elton John is sinds 2014 officieel getrouwd met filmproducent David Furnish
Euthanasie en abortus
Hamilton vindt het “ongelooflijk jammer dat velen nu het gevoel hebben dat zij moeten kiezen tussen hun geloof en zichzelf. Ik wil mijn volgers vertellen dat ik aan je zijde sta en je steun. Je verdient het om gelukkig te zijn. Liefde is liefde “Laat niemand je iets anders vertellen”, schreef Hamilton op Instagram.
Ten aanzien van euthanasie en abortus volgt Hamilton toch meer de lijn van de kerk. “Ik kan mij niet voorstellen dat een vrouw een abortus pleegt, dan zou je als meisje zonder moederliefde zijn geboren”, zo Hamilton. Inzake euthanasie wijst de coureur op het gebrek aan liefde en respect voor de oudere generatie. “Zonder hen waren wij er niet, laten wij hen tot hun laatste minuut omgeven met liefde en zorg.”