Invloed Kerken op Duitse politiek snel aan het verdwijnen

Leestijd: 2 minuten
Zo helpe mij God almachtig ?
Maandag 13 december 2021 07:15 – Bron: Redactie kerk/BAMS- Beeld: PB
  -Berlijn- De nieuwe Duitse Bondskanselier Olaf Scholz en 7 van de 16 nieuwe federale Ministers zagen in hun eed af van de aanvullende formule “zo helpe mij God almachtig”. Bij het aantreden de vorige kabinetten onder leiding van Angela Merkel, hebben alle ministers, inclusief de Bondskanselier, deze  woorden nog gebruikt.

Aan de ene kant is het jammer. Want wie een beroep doet op God, ziet zichzelf als verantwoordelijk tegenover een hogere autoriteit. Maar laat ook zien dat hij/zij weet: niet alles staat in je eigen kracht en macht. “Dat vond ik een hele opluchting toen ik met de toevoeging mijn verkiezing tot regionaal Bisschop aanvaardde“, zegt de voormalig Bisschop Margot Kässmann van de Duitse Evangelische Kerk in de zondagskrant BAMS.

Aan de andere kant is het een teken van de snel afnemende invloed van de Kerken, nu ook in Duitsland.  Dat is gewoon de harde realiteit. Wij leven niet meer in een tijd waarin bijna alle Duitsers lid zijn van een Kerk. Uit het regeerakkoord blijkt dat de Kerken weliswaar worden gerespecteerd, maar nog slechts als slinkend onderdeel van het maatschappelijk leven.

Overtuiging

De Kerken worden nu opgeroepen om hun overtuiging in de maatschappelijke discussies nog sterker uit te dragen. “Want als Christen ben ik ervan overtuigd dat onze basisovertuigingen waardevol zijn voor dit land. Het gaat om liefdadigheid die zich vertaalt in solidariteit. Het gaat over kijken naar mensen aan de rand van de samenleving en buiten de vastgestelde kaders, zoals het Evangelie ons opdraagt”, aldus Kässmann.

In Duitsland is het nieuwe kabinet nog maar net aangetreden en het klimaat tussen Kerken en politiek is killer geworden. In de aanloop naar de verkiezingen lieten de huidige regeringsfracties al weten dat tal van oude verhoudingen tussen politiek en Kerk ‘op de schop moeten’. Eén daarvan is een eventuele afschaffing van de Kerkbelasting, waarbij bij iedereen die lid van een Kerk is , automatisch een percentage van het salaris wordt ingehouden en afgedragen aan de Kerken. Om onder deze verplichting uit te komen, dient men zich uit te schrijven bij zijn of haar Kerk en dat gebeurt in Duitsland massaal.

Gerechtigheid, vrede en rentmeesterschap zijn een Bijbelse opdracht

Het is goed dat de Rooms Katholieke en Evangelische Kerken de nieuwe Bondskanselier hebben gefeliciteerd en Gods zegen hebben gewenst. Het is ook goed dat veel parochies en gemeenten in Duitsland de nieuwe leiders in hun voorbeden hebben opgenomen. Mensen in de politiek die weten dat zij verankerd zijn in het Christendom, kunnen er zeker van zijn dat hun geloof en hun religieuze gemeenschap hen zullen steunen. Degenen die zichzelf niet als religieus gebonden beschouwen, kunnen ook steeds verzekerd zijn van de voorspraak van anderen.

Of zoals de Bijbel zegt: Vertrouw bij je werk op de HEER, en je plannen zullen slagen. (Spreuken 16,3)