Iran blijft hopen op bezoek van Paus

Leestijd: 2 minuten

Vrijdag 7 februari 2025 – 06:25 uur – Bron: Redactie Kerk/Avvenire/KNA – Beeld: MB

-Teheran-/Vaticaanstad- Iran blijft hopen op een bezoek van de Paus. Zowel de leiders in Iran, alsook de Paus, willen graag dat er een bezoek plaatsvindt, zei de ambassadeur van Teheran bij de Heilige Stoel, Mohammad Hossein Mokhtari, in een gesprek met het Italiaanse dagblad ‘Avvenire’ gisteren.

“Natuurlijk hopen wij allereerst dat kardinaal Parolin naar Iran kan komen, bij gelegenheid van de 70-jarige diplomatieke betrekkingen met de Heilige Stoel”, aldus de ambassadeur. Er bestaan ​​echter al sinds 1953 diplomatieke betrekkingen met Teheran. Na de Islamitische Revolutie van 1979 wilden sommige hardliners de diplomatieke betrekkingen met het Vaticaan verbreken, aldus Mokhtari. Ayatollah Khomeini (1902-1989) wees dit echter af en zocht contact met Paus Johannes Paulus II.

Diplomaat verdedigt zijn land, dat strategisch verzwakt is en internationaal bekritiseerd wordt vanwege de mensenrechten en de nabijheid van Rusland

Volgens dagblad  ontkent Mokhtari dat Iran het conflict aanwakkert: “Sinds de Islamitische Revolutie is de VS tegen ons. Wie heeft Saddam Hoessein aangezet om ons aan te vallen? Wij zijn nooit een oorlog begonnen.” Bovendien heeft Teheran geen enkele interesse in kernwapens. Tegelijkertijd verdedigde de ambassadeur de relaties van Teheran met Rusland: “Ons wordt verweten goede relaties te hebben met Rusland. Maar wat moeten wij zeggen over Trumps gedrag tegenover buurlanden als Canada?”

Op de vraag over godsdienstvrijheid antwoordde de ambassadeur: Religieuze vertegenwoordigers moeten de wetten respecteren van het land waarin zij werken.” Missen kunnen in Iran vrijelijk in de kerken gehouden worden. Iran doet daar niet moeilijk over.”

Gevraagd naar protesten tegen de schending van mensenrechten en de onderdrukking van vrouwen, bekritiseerde Mokhtari de westerse berichtgeving: “De grondwet verankert alle mensenrechten die gebonden zijn aan de islamitische wetgeving. Omdat deze in onze ogen een religieuze oorsprong hebben. Rechten worden gegarandeerd in de wet, inclusief de rechten van vrouwen. Wat in de media in het buitenland wordt getoond, is totaal anders.”