IS vermoordt en ontvoert tientallen christenen in de Democratische Republiek Congo

Leestijd: 2 minuten

Zondag 19 januari 2025 – 06:25 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN/KNA – Beeld: Kudra Abdelaziz

-Kinshasa- In een nieuwe escalatie van geweld in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) heeft de gewapende groepering Allied Democratic Forces (ADF), verbonden met IS (Islamitische Staat), een reeks verwoestende aanvallen uitgevoerd op de christelijke bevolking in de provincie van Noord-Kivu, met als triest resultaat minstens vijftig doden.

Minstens 32 mensen werden op brute wijze met machetes doodgehakt tijdens een aanval in de stad Muhangi en omgeving, waar ook verschillende als vermist worden opgegeven. Bovendien heeft het Congolese radiostation Radio Okapi getuigenissen verzameld waaruit blijkt dat in Makoko, een nabijgelegen stad, 41 slachtoffers werden geregistreerd, terwijl bij een tweede aanval in naburige dorpen 12 doden vielen.

Kolonel Kiwewa Mitela, beheerder van het grondgebied van Lubero, bevestigde minstens tien doden in Makoko. Tot nu toe is de ontvoering van minstens 23 mensen door terroristen bevestigd.

Deze aanvallen hebben geleid tot een massale ontheemding van de lokale bevolking, voornamelijk christenen, naar steden als Butembo, in een wanhopige poging om aan het geweld te ontsnappen en een veilig toevluchtsoord te vinden.

De terroristische groepering Islamitische Staat in Centraal-Afrika (ISCA), waaraan de ADF in 2019 trouw beloofde, heeft de verantwoordelijkheid voor beide aanslagen opgeëist via verklaringen op haar propagandakanalen.

De ADF, ontstaan in de jaren negentig in Oeganda, is verantwoordelijk geweest voor de dood van duizenden burgers in het oosten van de DRC. In 2019, nadat de groep zich splitste, zwoer de leider trouw aan ISCA, onder wiens vlag ze blijven opereren.

Meer dan 100 gewapende groepen

De oostelijke regio van de Democratische Republiek Congo wordt geconfronteerd met een humanitaire crisis die wordt verergerd door de activiteiten van meer dan honderd gewapende bendes die strijden om controle over gebieden en minerale hulpbronnen. Onder deze groepen valt de M23 op, die onlangs strategische steden als Katale en Masisi heeft veroverd, waardoor het conflict is geïntensiveerd en meer ontheemding van burgers is veroorzaakt. De situatie in Noord-Kivu blijft kritiek, met voortdurende aanvallen op de burgerbevolking en massale ontheemdingen die de toch al delicate humanitaire situatie in de regio verergeren.