Veel moslims zijn immigranten uit de voormalige Franse koloniën in Noord-Afrika, zoals Algerije, Marokko en Tunesië. Als centra van de Islam gelden in Frankrijk onder andere de voorsteden van Parijs alsook Lyon, Straatsburg en Marseille.
Vertegenwoordigd worden de Franse moslims onder andere door de in 2003 opgerichte islamitische koepelorganisatie “Conseil francais du culte musulman” (CFCM). Het CFCM werkt mee aan de bouw van moskeëen en is verantwoordelijk voor de inzet van de Muftis van Parijs en Marseille.
Bovendien legt deze organisatie de vastendagen in de Ramadan vast. Op grond van de strikte scheiding van Kerk en staat in Frankrijk is het dragen van hoofddoekjes bij overheidsdiensten, op scholen en universiteiten verboden.
Sinds 2011 is een volledig bedekking van hoofd en lichaam in het openbaar wettelijk verboden; hierop staat bij overtreding een boete van 150 Euro. Bovendien kunnen vrouwen, die in openbare gelegenheden lichaam en hoofd volledig bedekt hebben, naast een boete ook tot een cursus burgerschapskunde gestuurd worden als extra strafmaatregel.
Niet alleen religieuze kledingvoorschriften, ook islamitische regels ten aanzien van eetgewoonten zorgen in Frankrijk steeds weer voor heftige debatten. Op het gebied van normen en waarden inzake familie en sexualiteit zijn er echter ook weer overeenkomsten tussen moslims en behoudende Christenen in Frankrijk, zoals het protest tegen het ‘Homo-huwelijk’ in 2013. Hier trokken Christenen en moslims hand-in-hand gezamelijk op.
Foto: Pixabay