Islam verliest aanhang

Leestijd: 2 minuten

Grootste enquete in Noord-Afrika en Midden-Oosten ooit gehouden

 

[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees voor”] -LONDON- Steeds meer mensen in voornamelijk Islamitische landen beschouwen zich zelf als ‘niet religieus’ – dat is beduidend meer dan vijf jaar geleden. Tegelijkertijd zien zij de macht van de religie in de politiek steeds kritischer.

Religie verliest voor de inwoners van Noord-Afrika en het Midden-Oosten steeds meer aan betekenis. In de afgelopen vijf jaar is het aandeel van ‘niet gelovigen’ met 50 procent toegenomen – van elf procent tussen 2012 en 2014 naar 18 procent in dit jaar. Tot die conclusie komt een grote enquete van de omroep BBC en de Universiteit van Princeton in de VS. Ondervraagd werden meer dan 25.000 mensen in tien landen en de Palestijnse gebieden.

Bovendien is het vertrouwen in politieke leiders drastisch gezonken. In Irak bijvoorbeeld met 20 procent, evenzo in de Palestijnse gebieden, Soedan, Jordanië alsook Marokko. Vergelijkbaar, maar iets minder dramatisch, is het verlies van vertrouwen in de politieke leiders in landen als Tunesië, Libië en Egypte. Alleen in Jemen steeg het vertrouwen van de bevolking in haar leiders.

Nog slechter dan de religieuze leiders doen de Islamitische partijen of bewegingen zoals Hamas,  de Hisbollah of de Moslimbroederschap het. Zij genieten onder de bevolking duidelijk minder vertrouwen.

De enquete ging niet alleen over het thema religie, maar ook over politiek en samenleving. Daarbij kwam naar voren dat meer dan 90 procent de toegang van vrouwen tot politieke ambten wil, maar mannen beter geschikt vinden voor politieke functies. Traditionele rolpatronen zijn nog steeds erg belangrijk. De man zorgt voor het inkomen, de vrouw voor huishouden en kinderen. Het gezin bestaande uit man, vrouw en kind is onaantastbaar. Alternatieven zoals het ‘homohuwelijk’ kunnen in deze landen nog steeds op massale afkeuring rekenen.

Zeer velen willen emigreren

Opmerkelijk is het hoge percentage jongeren dat wil emigreren. Meer dan de helft van de ondervraagden, jonger dan 30, in Algerije, Egypte, Jordanië, Libanon, Marokko, Tunesië en de Palestijnse gebieden wil vertrekken dat is tien procent meer dan drie jaar geleden. Noord-Afrikanen willen het liefst naar Europa, terwijl mensen uit Egypte, Jemen en Soedan liever kiezen voor de rijke Golfstaten. Jordaniërs en Libanezen tenderen meer voor de Noord-Amerikaanse landen.

De ondervraagden hebben weinig op met politieke vrijheid en de VS. Slechts twaalf procent hebben een positieve indruk van Donald Trump –daarmee ligt Trump ver achter bij de populariteit van de Turkse Staatschef Recep Tayyip Erdoğan (51%) en Ruslands President Wladimir Putin (51%).

In acht landen heeft een meerderheid van de bevolking begrip voor gewelddadige acties tegen de VS. Een meerderheid maakt zich ook steeds meer zorgen over de democratie in hun eigen land. In de Palestijnse gebieden heerst de angst af te glijden naar een dictatuur. 60 procent van de Algerijnen en  40 procent van de Soedanezen hadden bij de afgelopen verkiezingen het gevoel, dat deze niet vrij en eerlijk verliepen.

Naar eigen zeggen is het onderzoek de grootste in zijn soort die ooit plaats had in de regio. Gepubliceerd werden de gegevens door BBC News Arabic en Arab Barometer, een onderzoeksnetwerk van de Amerikaanse Universiteit Princeton.

Bron: ADN/KNA Foto: Pixabay