-Rome- De katholieke hulporganisatie ‘Kerk in Nood’ meldt dat een islamistische extremistische groepering, die actief is in de Mopi-regio van Mali, een belasting (jizya) van 25.000 Frank (ongeveer $ 40) van alle christelijke volwassenen ouder dan 18 jaar wil innen.
Betaling zou een voorwaarde zijn om hun christelijke religie vrijelijk te kunnen beoefenen. De extremisten hebben hun eisen omgezet in daden en een paar dagen geleden geld ingevorderd bij de christelijke gemeenschap in de regio. Degenen die niet hebben kunnen of willen betalen, zouden gewaarschuwd zijn voor het alternatief: de gedwongen sluiting van hun gebedshuizen.
Zorgwekkend
Deze zorgwekkende situatie zou zich voor het eerst hebben voorgedaan in de stad Dougouténé, waar de inwoners als eersten de jizya, een soort religieuze belasting, betaalden. Nu staat Douna-Pen hetzelfde lot te wachten. Inwoners van de regio vrezen dat de acties van de extremisten zich naar andere dorpen zullen verspreiden, waardoor de religieuze vrijheid en de lokale veiligheid verder worden bedreigd.
Eerder hadden islamitische extremisten al de sluiting van kerken, protestants en katholiek, in Douna-Pen geëist. Een tijdlang zorgde een ‘staakt het vuren’ ervoor dat de bewoners hun geloof konden belijden, hoewel zonder het gebruik van muziekinstrumenten tijdens erediensten verboden is.
Jihadisme
De christelijke bevolking uit zijn diepe bezorgdheid over deze escalatie van de toch al precaire situatie. Men gelooft dat men in een seculiere staat leeft waar dergelijke praktijken niet zouden moeten floreren, maar helaas wordt het alledaagse realiteit. Als de autoriteiten niet optreden, zal de bevolking rechtstreeks belasting betalen aan de schatkist van de terroristen, die in de Republiek Mali onder de vlag van het jihadisme opereren. Christenen maken zich steeds meer zorgen. Het land is groot en op andere plaatsen worden acties ondernomen. Maar als er op dit gebied niets wordt gedaan, zullen de gevolgen op korte termijn desastreus zijn! “Mensen worden hier als ratten vermoord!”, zegt een woordvoerder van een lokale kerk.
De stad Douna-Peni, herbergt een aanzienlijke christelijke bevolking. De recente financiële afpersing is slechts het zoveelste hoofdstuk in een verhaal van geweld en vervolging welke de regio teistert. De situatie is verergerd door het gebrek aan basisinfrastructuur, zoals begaanbare wegen en watervoorziening en de sluiting van scholen vanwege onveiligheid.
Er bestaat de vrees dat de gedwongen betaling van deze ‘belasting’ aan islamitische extremistische groeperingen tot diepe verdeeldheid onder de bevolking kan leiden, waardoor het vertrouwen in de regering zal worden aangetast en de fragiele stabiliteit van het gebied verder wordt ondermijnd.